Atpakaļ zelta krātiņā: Dubaijas princese redzēta pirmoreiz kopš neveiksmīgā bēgšanas mēģinājuma (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Dubaijas princese Latifa šā gada martā pazuda pēc septiņu gadu garumā plānota bēgšanas mēģinājuma no "zelta krātiņa". Videoierakstā, kas vietnē "YouTube" tika publicēts pēc viņas pazušanas, princese saka: "Es esmu vai nu mirusi, vai arī ļoti, ļoti sliktā situācijā." Pie Latifas ģimenes viesojusies bijusī ANO Augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mērija Robinsone. Lai arī apciemojums apstiprināja, ka Latifa ir dzīva, Robinsone saņēmusi bargu nopēlumu par piesliešanos Dubaijas emirāta ģimenei un svarīgu jautājumu neuzdošanu, vēsta raidorganizācija BBC.

Robinsone pēc tikšanās ar Latifu raksturoja princesi kā "jaunu sievieti ar problēmām". Princese Latifa tikšanās laikā esot paudusi nožēlu, ka uzņēmusi "YouTube" publicēto video, kurā sūdzējās, ka gan viņa, gan viņas māsa tikušas ieslodzītas un spīdzinātas.

"Ikviens, kurš zina princeses Latifas stāstu un šodien noklausījās BBC radio interviju ar Mēriju Robinsoni, būs pārsteigts par to, cik lielā mērā Robinsones kundze gandrīz vārdu pa vārdam atreferē Dubaijas uzrakstīto scenāriju. Tas, ko mēs šodien dzirdējām, - kā Mērija Robinsone BBC radio klausītājiem būtībā citē Dubaijas tiesas paziņojumu," norāda cilvēktiesību aizstāvju grupas "Detained in Dubai" vadītāja Rada Stērlinga. "Šī tikšanās nekādā ziņā mani nepārliecina, ka [Latifa] ir brīva no pāridarījumiem, no kuriem viņa, pēc pašas vārdiem, cietusi gadiem ilgi."

Princeses bēgšanas plāns

Princese Latifa pirmoreiz no AAE mēģināja aizbēgt 16 gadu vecumā, taču bēgšanas mēģinājums beidzās ar neveiksmi. Viņu aizturēja uz robežas un ieslodzīja uz trim gadiem, kuru laikā viņa tika sista un spīdzināta, Latifa stāsta vietnē "YouTube" šā gada martā - neilgi pēc pazušanas - augšupielādētā video.

Tāpēc otrajam bēgšanas mēģinājumam 32 gadus vecā princese gatavojās ar lielu rūpību. 2011.gadā viņa uzrunāja bijušo Francijas jūras flotes virsnieku un spiegu Ervē Žobēru, kurš pēc iekulšanās nepatikšanās ar varasiestādēm aizbēga no Dubaijas. Kāds paziņa viņam pa daļām slepus iedeva hidrotērpu, ko Žobērs nomaskēja zem arābu sieviešu garā tērpa un nelielā piepūšamajā laivā astoņu dienu laikā aizbrauca līdz Indijas pilsētai Mumbajai.

2014.gadā Latifa iepazinās ar somieti Tīnu Jauhiainenu, kura viņai pasniedza brazīliešu cīņas mākslas kapueiras nodarbības. Viņas kopā nodarbojušās ar izpletņlēkšanu un kala princeses bēgšanas plānu, kā ietvaros Jauhiainena vairākas reizes tikās ar Žobēru.

Bēgšanas dienā abas sievietes automašīnā devās pāri Omānas robežai, bet pēc tam ar piepūšamu laivu un ūdensmotociklu mēroja vairākus desmitus kilometru līdz starptautiskajiem ūdeņiem, kur Žobērs gaidīja jahtā. Tomēr jahta pirms nokļūšanas Indijā tika pārtverta, un Latifu pret viņas gribu aizveda atpakaļ uz Dubaiju. 

Pēc notikušā internetā tika publicēts Latifas ierakstītais video, kurā viņa stāsta par savu dzīvi Dubaijā.

Latifa nebija redzēta mēnešiem ilgi

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) noraida medijos izskanējušās ziņas un uzstāj, ka Latifa visu šo laiku esot dzīvojusi kopā ar savu ģimeni. Kad Latifa mēnešiem netika redzēta, starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju grupas pieprasīja Dubaijai pierādījumus, ka princese ir drošībā.

Pirmdien AAE Ārlietu ministrija paziņoja, ka ANO Cilvēktiesību birojam iesniegusi komunikē par Latifu, kā arī publicēja fotogrāfijas, kurās princese redzama līdzās Robinsonei. Tās uzņemtas 15.decembrī, norāda AAE.

Kādreizējā Īrijas prezidente Robinsone BBC radiointervijā stāstīja, ka esot saņēmusi ielūgumu no Dubaijas emirāta sievas princeses Hajas ar lūgumu "palīdzēt ģimenes dilemmas risināšanā".

"Dilemma ir tāda, ka Latifa ir viegli ievainojama, viņai ir problēmas. Viņa uzfilmēja video, ko tagad nožēlo, un plānoja bēgšanu vai daļu no bēgšanas," teica Robinsone. "Mēs kopā ieturējām pusdienas. Viņa ir ļoti patīkama jauna sieviete, bet ar acīmredzamām problēmām. Viņai nepieciešama medicīniskā palīdzība, ko viņa arī saņem."

Robinsone neprecizēja, no kādām problēmām, pēc viņas domām, cieš Latifa, jo ģimene nevēloties "vēl papildu publicitāti".

Neuzdotie jautājumi

Cilvēktiesību aizstāvju grupa "Detained in Dubai" juridiski pārstāv divus cilvēkus, kas tika sagūstīti saistībā ar palīdzību princesei īstenot bēgšanas mēģinājumu.

Stērlinga uzsvēra, ka Robinsone neesot teikusi it neko par apsūdzībām, ko Latifa vērsusi pret savu tēvu.

"Viņai nekas nebija sakāms ne par to, ka Latifa savu bēgšanu plānoja teju desmit gadus, nedz arī par viņas iepriekšējo bēgšanas mēģinājumu," norāda Stērlinga. "Viņa neko neteica par Latifas jahtas nelikumīgo reidu starptautiskajos ūdeņos un to, ka viņa kliedza pēc patvēruma un lūdzās, lai viņu nesūta atpakaļ uz AAE. 

Robinsones kundze vienkārši atkal un atkal atkārtoja Dubaijas oficiālo paziņojumu, ka Latifa ir "savas ģimenes mīlošajā aprūpē" un ka notikušais ir tik vien kā "ģimenes lieta"."

Bažas par Robinsones izteikumiem arī cita cilvēktiesību aizsardzības grupa "Guernica 37 International Justice Chambers". "Izskatās, ka Robinsones kundze pavadījusi dažas stundas ar šeihu Latifu un par spīti tam, ka viņai nav formālas izglītības medicīnā vai psiholoģijā, kaut kādā veidā ir diagnozējusi saslimšanu un secinājusi, ka tā tiek atbilstoši ārstēta. Nav skaidrs, uz kāda pamata Robinsones kundze uzskata, ka ir kvalificēta to darīt," teikts organizācijas paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu