Drošības policija līdz ar nosaukuma maiņu izmantos arī citu logotipu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības policija (DP) līdz ar nosaukuma maiņu uz Valsts drošības dienestu (VDD) no nākamā gada izmantos arī citu logotipu, aģentūru LETA informēja DP pārstāvji.

Arī jaunajā drošības iestādes logotipā būs atainots ērglis, taču uz tā krūtīm novietots vairogs ar trīs zvaigznēm, simbolizējot dienesta vērtības - valsti, drošību un dienestu.

"VDD misija ir nosargāt Latvijas valsti - tās neatkarību, konstitucionālo iekārtu un teritoriālo neaizskaramību - pret ārējiem un iekšējiem apdraudējumiem, tos laikus  identificējot un novēršot. Visas VDD darbības ir vērstas uz to, lai nodrošinātu valsts un tautas drošību, kas ir pamats Latvijas valsts attīstībai un tās iedzīvotāju labklājībai. VDD ir īpašs dienesta veids, jo prasa uzticīgi un pašaizliedzīgi kalpot Latvijas Republikai, tās Satversmei un tautai," minētās vērtības skaidroja DP pārstāvji.

Kā ziņots, no 2019.gada 1.janvāra DP mainīs nosaukumu un turpmāk sauksies VDD. Projekts gan neparedz būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar patlaban spēkā esošo nolikumu, taču ir veikti precizējumi atsevišķās nolikuma normās atbilstoši Valsts drošības iestāžu likumā un Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajam.

Valdība 18.decembrī apstiprināja VDD nolikumu, kurā noteikts, ka šī iestāde veic Nacionālās drošības likumā, Valsts drošības iestāžu likumā, Operatīvās darbības likumā, likumā "Par valsts noslēpumu" un citos normatīvajos aktos noteiktās funkcijas un uzdevumus.

Nolikums paredz, ka dienesta priekšnieks nosaka iestādes struktūru un darba organizāciju, kā arī sagatavo dienesta reglamentu. Dienesta darbības tiesiskumu nodrošina dienesta priekšnieks. Dienesta priekšnieks ir atbildīgs par pārvaldes lēmumu pārbaudes sistēmas izveidošanu un darbību.

Iestādes priekšniekam ir tiesības atcelt iestādes amatpersonu lēmumus, pavēles, rīkojumus un norādījumus.

Dienesta priekšnieka izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību, kas nav saistīta ar operatīvās darbības, izlūkošanas un pretizlūkošanas procesiem un valsts noslēpuma aizsardzības sistēmu, var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu iekšlietu ministram, ja normatīvajos aktos nav noteikta cita apstrīdēšanas kārtība. Iekšlietu ministra lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Dienests ne retāk kā reizi gadā iesniedz Iekšlietu ministrijā pārskatu par dienesta funkciju izpildi un budžeta līdzekļu izlietojumu.

Jau vēstīts, ka oktobrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts drošības iestāžu likumā, ar kuriem cita starpā DP pārdēvēta par VDD.

Likuma grozījumi bija nepieciešami, lai visām trim drošības iestādēm valstī - Satversmes aizsardzības birojam, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam un VDD - būtu vienāds regulējums. Turpmāk šis likums attieksies arī uz VDD un tā amatpersonām vairs nebūs saistošs iekšlietu sistēmas regulējums. Līdz ar to lielākās izmaiņas skar tieši VDD, deputātus iepriekš informēja Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu