Saeimas apakškomisija prasīs NEPLP skaidrot neuzticības izteikšanu LTV valdei (3)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Janvāra sākumā tiks sasaukta Saeimas Mediju politikas apakškomisijas sēde, lai noskaidrotu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pamatojumu neuzticības izteikšanai Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim Sergejam Ņesterovam, aģentūrai LETA pastāstīja apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Viņa uzsvēra, ka pamatojums, ar ko NEPLP ir iepazīstinājis sabiedrību, ir nepietiekams, lai saprast, kas ir noticis. Tādēļ Tērauda pieņēma lēmumu sasaukt Mediju politikas apakškomisijas sēdi jau 2. janvārī.

"Mēs gribam saprast, vai tā uzraudzības funkcija ko padome ir veikusi ir vai nav adekvāta. Katrā ziņā rīcība klusītiņām gada pēdējā darba dienā nav uzticību raisoša," atzīmēja Tērauda.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce arī norādīja uz sasaukto apakškomisijas sēdi, lai izvērtētu, vai NEPLP ir godprātīgi izmantojusi pilnvaras, veicot LTV vadības atlaišanu. Viņš norādīja, ka ir aizdomīgi, ka lēmums pieņemts gada pēdējā gada darba dienā bez iepriekšējas informācijas par šādu soli.

"Rodas iespaids, ka NEPLP neapzinās savu atbildību par to, ka šādi lēmumi ir pietiekami publiski jāpamato. Tas ir apbrīnojami, ja atbildīgās amatpersonas preses relīzes izlaišanu uzskata par pietiekamu komunikāciju," akcentēja Pūce.

AP līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka savlaicīgi ir jābūt informāciju par pārkāpumiem sabiedriskā medija vadībā, kā arī jābūt skaidram procesam, kā tiek izvērtēta sabiedrisko mediju vadība, lai radītu pārliecību, ka nenotiek politiskās izrēķināšanās.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis šodien žurnālistiem pauda, ka arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē ir iespējams prasīt skaidrojumu atbildīgajām amatpersonām par iemesliem neuzticības izteikšanai daļai no LTV vadības. Tā viņš atbildēja uz vaicājumu, kā šādā situācijā tiks nodrošināts, ka lēmums neskars LTV redakcionālo neatkarību. Reizē politiķis norādīja, ka nevēlas neko uzspiest Cilvēktiesību komisijai, bet tas ir viņa kā frakcijas vadītāja redzējums, ņemot vērā, ka šī komisija veic parlamentāro uzraudzību šajā jomā.

Vaicāti, vai neuzticības izteikšana varētu būt saistībā ar kādiem politiskiem iemesliem, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis žurnālistiem atteica, ka viņa rīcībā nav šādas informācijas. Augulis vērsa uzmanību, ka mediju uzraudzības institūcija arī ir atbildīga par saviem pieņemtajiem lēmumiem.

Jau ziņots, ka NEPLP kā valsts kapitāla daļu turētāja vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu izteikt neuzticību Beltem un Ņesterovam.

Lēmums stājas spēkā piektdien, 28. decembrī, līdz ar tā pieņemšanas brīdi.

NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs.

LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede.

Nākamā gada 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

LTV pārstāve Krista Luīze Priedīte aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban komentāru par situāciju nesniegs, taču solījās plašāku komentāru sniegt nākamās nedēļas laikā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu