"Alstom" kukuļošanas lietā kā iespējamie kukuļņēmēji figurē Lietuvas politiķi un enerģētiķi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Iespējams, ka bijušais Lietuvas saimniecības ministrs Viktors Uspaskihs, ministra vietnieks Anicets Ignots, bijušais Lietuvas enerģētikas holdinga "Lietuvos energija" vadītājs Rīmants Juozaitis, bijušais elektroenerģijas ražošanas uzņēmuma "Lietuvos elektrine" vadītājs Prans Noreika un vēl četri augsti enerģētikas nozares darbinieki no Francijas inženiertehnoloģiju grupas "Alstom" savulaik saņēmuši kukuļus aptuveni piecu miljonu eiro apmērā, raksta Lietuvas ziņu portāls "15min.lt".

ādi kukuļi viņiem varēja tikt doti par to, lai "Alstom" uzvarētu divos Lietuvas termoelektrostacijas atjaunošanas konkursos, liecina informācija par Lielbritānijas tiesībsargājošo iestāžu pabeigto izmeklēšanu, ko saņēmis portāls "15min.lt".

Pirms nedēļas Londonā spriedumi pasludināti trim kukuļdevējiem no "Alstom" un tās struktūrvienības Zviedrijā, bet iespējamie kukuļu saņēmēji tikai pieminēti, un Lietuvā aizdomās turētā statuss ir tikai vienai personai - Rīmantam Juozaitim.

Lietas materiālos, kas nonākuši portāla rīcībā, norādīti pazīstami uzvārdi un konkrētas summas. Piemēram, 2,75 miljonus eiro, iespējams, saņēmuši Uspaskihs, Ignots, Juozaitis un Noreika, bet vēl 2,33 miljoni eiro ar starpnieku palīdzību varēja tikt iedoti kukuļos bijušajam elektrostacijas direktora pirmajam vietniekam Viktoram Mekam, toreizējam galvenajam inženierim Jurģim Šapalam, bijušajam projektu vadītājam Aļģimantam Jasinskam un tehniskajam vadītājam Jonam Gaidim.

Juozaitis informāciju, ka viņš Lielbritānijas tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanā minēts kā viens no iespējamajiem kukuļa saņēmējiem, nosaucis par meliem.

"Cik zinu, es tur nekur nefigurēju, tas ir viss, ko varu komentēt," viņš sacījis portālam.

Kukuļošanas lietā fiksēti trīs iespējamie starpnieki, bet nauda ieplūdusi tikai caur diviem. Viens no tiem ir kompānija "Vilmetrona", kuras vienīgais akcionārs un vadītājs bija Ēvalds Cibuļsks. Tiek uzskatīts, ka šai kompānijai bijusi būtiska loma kukuļu nonākšanā pie Lietuvas varasiestāžu amatpersonām un enerģētiķiem. No 2005.gada līdz 2010.gada februārim grupas kompānija "Alstom Power" tai pārskaitījusi 1,855 miljonus eiro, bet "Alstom" struktūrvienība Zviedrijā - 475 000 sterliņu mārciņu.

Britu izmeklētāji noskaidrojuši, ka "Alstom" nauda, kas, iespējams, bija paredzēta kukuļiem, plūdusi arī caur "Alstom Power" apakšuzņēmēju "Lietuvos elektrine" termoelektrostacijas modernizācijas projektā - Pranciškus Jurguša kompāniju "Kruonio hidroakumuliacines elektrines statyba", kurai pārskaitīti vēl 2,74 miljoni eiro.

Kā apgalvo britu izmeklētāji, Uspaskihs, tiekoties ar Jurguti un "Alstom" pārstāvi, kas nu jau notiesāts, pieprasījis 15 miljonus eiro, lai "Alstom" projekti Lietuvā neapstātos. Domājams, ka viņam varēja tikt samaksāti 5,29 miljoni litu (1,53 miljoni eiro).

Arī Lietuvas tiesībsargājošās iestādes veic pirmstiesas izmeklēšanu par liela apmēra kukuļošanu, kurā figurē "Alstom".

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests pērn kā īpašo liecinieku nopratināja Eiropas Parlamenta deputātu no Lietuvas Viktoru Uspaskihu, bet apsūdzības viņam šai lietā nav izvirzītas.

"Alstom Power Sweden" 2008.gadā "Lietuvos elektrine" TES aprīkoja ar sēra likvidēšanas iekārtām 200 miljonu eiro vērtībā.

2015.gadā "Alstom Power" iegādājās ASV koncerns "General Electric".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu