Arī Lielbritānijā gaidāmas "dzelteno vestu" demonstrācijas (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Dzelteno vestu" protesti Parīzē 22.decembrī vairs nav tik daudzskaitlīgi kā iepriekšējo nedēļu nogalēs
"Dzelteno vestu" protesti Parīzē 22.decembrī vairs nav tik daudzskaitlīgi kā iepriekšējo nedēļu nogalēs Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogalē Lielbritānijā demonstrācijas rīkos atšķirīgas politiskās ievirzes kustības, tomēr tās visas savus atbalstītājus - līdzīgi kā plašajā protesta kustībā Francijā - mudina gājienos ierasties dzeltenās vestēs.

Kreisā spārna aktīvistu organizācija "People's Assembly" ("Tautas sapulce") aicina tūkstošiem cilvēku sestdien Londonas centrā dzeltenās vestēs ierasties demonstrācijā, protestējot pret taupības politiku.

"Redzamies ielās, un neaizmirstiet savas dzeltenās vestes," sociālajā tīklā "Facebook" mudina organizācija, kas arī aicina rīkot parlamenta vēlēšanas, lai izbeigtu valdošās Konservatīvās partijas taupības programmu.

Pasākumu rīko arī citas kreisās organizācijas, kas iestājas par atšķirīgiem mērķiem, arī organizācija "Stand Up To Racism", kas protestē pret valdības bēgļu politiku.

Tajā pašā laikā labējā spārna aktīvisti, kas atbalsta "Breksitu", norādījuši, ka vēlas vairākās valsts pilsētās, arī Londonā, rīkot demonstrācijas zem lozunga #YellowVestUK (#DzeltenāVesteApvienotāKaraliste").

Pēdējo mēnešu laikā eiroskeptiskie aktīvisti, tērpušies dzeltenās vestēs, kas dažkārt bijušas izgreznotas ar Lielbritānijas karogu, sarīkojuši vairākus nelielus protestus, Londonā radot satiksmes traucējumus.

Francijā "dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestos, kas Francijā notikuši jau astoņas sestdienas pēc kārtas, izraisījušas nekārtības, arī dedzinātas automašīnas, bet policija sadursmēs ar protestētājiem bijusi spiesta likt lietā asaru gāzi.

Vienlaikus Lielbritānijā vairojas politiskā spriedze, tuvojoties 29.martam, kad valstij jāpamet Eiropas Savienība.

Vairāk nekā divus gadus pēc referenduma par ES pamešanu Lielbritānijas iedzīvotāju un tās likumdevēju vidū "Breksita" jautājumā valda liela sašķeltība.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu