Lielbritānijas parlaments nobalso pret Brexit vienošanos (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas parlamenta deputāti otrdien nobalsojuši pret premjerministres Terēzas Mejas panākto Brexit vienošanos. Jau zināms, ka trešdien parlamentam būs jābalso par neuzticības izteikšanu Lielbritānijas valdībai.

Pret Mejas piedāvāto vienošanos nobalsojuši 432 deputāti, 202 balsojuši par.

"Apakšnams ir runājis, un valdība to ņems vērā," pēc balsojuma atzina premjere. "Ir skaidrs, ka apakšnams neatbalsta šo vienošanos, taču šīvakara balsojums mums neko nepasaka par to, ko tas atbalsta."

Viņa piebilda, ka nav skaidrs pat tas, vai parlaments cienīs britu tautas lēmumu par izstāšanos no ES.

Tikmēr opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau iesniedzis pieprasījumu balsot par neuzticības izteikšanu Mejai, jo viņas valdība cietusi "katastrofālu" sakāvi.

Neuzticības balsojums gaidāms jau trešdien.

Kā ziņots, britu premjeres Terēzas Mejas piedāvātais likumprojekts par vienošanos ar Briseli paredz, ka uz pārejas laiku tiek saglabātas gan Lielbritānijā dzīvojošo Eiropas Savienības valstu pilsoņu, gan Lielbritānijas pilsoņu tiesības Eiropas Savienībā. Tomēr, lai šis likums stātos spēkā, tas jāapstiprina balsojumos gan britu, gan Eiropas parlamentos.

“Brexit” kritiķi vienošanos uzskata par “klints malu”. Sliktākā scenārija gadījumā, ja britu parlaments vienošanos noraidīs, ļoti daudz kas mainīsies vienas – 29.marta nakts laikā.

Aptuveni 1,3 miljoni Lielbritānijas pilsoņu dzīvo Eiropas Savienībā. Apvienotajā Karalistē dzīvo vairāk nekā 3 miljoni ES pilsoņu. Vienošanās ar Briseli paredz pārvietošanās brīvību un citas ES pilsoņu tiesības līdz pat 2020. gada 31. decembrim, turpretī bezvienošanās “Brexit” gadījumā šāda pārejas posma nav.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu