Ķīna uzkops Everesta ziemeļu pusi; kāpēju skaitu samazinās par trešdaļu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna šogad sakops Everesta ziemeļu nogāzi, un tādēļ par trešdaļu tiks samazināts kāpēju skaits, kam dotas atļaujas kāpt pasaules augstākajā virsotnē, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Šogad Ķīna Everestā pa ziemeļu nogāzi ļaus kāpt ne vairāk kā 300 cilvēkiem, savukārt kāpšanas sezona šogad arī tiks saīsināta – kāpēji 8848 metrus augsto kalnu varēs mēģināt iekarot vien pavasarī.

Everests atrodas gan Nepālā, gan Ķīnas kontrolētajā Tibetā. Ķīnā Everests tiek dēvēts tā tibetiešu nosaukumā – par Džomolungmu.

Kalna ziemeļu nogāzē katru gadu ierodas tūkstošiem alpīnistu un kalnos kāpēju pavadoņu.

Kā informējušas Ķīnas amatpersonas, Džomolungmas ziemeļu nogāzes uzkopšanas laikā tiks savāktas konservu kārbas, plastmasas maisi, skābekļa baloni, teltis un cits alpīnistu pamests aprīkojums.

Šā mērķa īstenošanai uz kalna izveidotas arī vairākas atkritumu savākšanas un šķirošanas bāzes.

Paredzēts arī mēģināt atgūt vairāku alpīnistu mirstīgās atliekas, kas atrodas vairāk nekā 8000 metru augstumā.

Mēģinot uzkāpt pasaules augstākajā virsotnē, katru gadu iet bojā vairāki cilvēki.

2017.gadā Everestā jeb Džomolungmā uzkāpa 648 cilvēki, ieskaitot 202 cilvēkus, kas to paveica pa ziemeļu nogāzi, liecina bezpeļņas organizācija “Himalayan Database”.

Kāpjot Everestā, 2017.gadā dzīvību zaudēja seši cilvēki, tostarp viens ziemeļu pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu