Pēc izteikumiem saistībā ar "Huawei" finanšu direktores lietu Kanādas vēstnieks Ķīnā zaudē amatu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo sestdien paziņoja, ka pēc viņa pieprasījuma atkāpies no amata Kanādas vēstnieks Ķīnā Džons Makalams, kurš šonedēļ kritiski izteicās par ASV lēmumu pieprasīt Kanādai izdot Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" fnanšu direktori Menu Vaņdžou.

"Vakar vakarā es lūdzu Džonu Makalamu atkāpties no Kanādas vēstnieka Ķīnā amata," sacīts sestdien izplatītajā Trudo paziņojumā, kurā nav paskaidroti premjera lēmuma iemesli.

Makalams šonedēļ pievērsa uzmanību ar saviem izteikumiem saistībā ar Menu, kas tika aizturēta Vankūverā 1.decembrī un kurai draud izdošana ASV, kur viņai izvirzītas apsūdzības par krāpnieciskām darbībām saistībā ar ASV sankciju pret Irānu pārkāpšanu. Mena, kas ir "Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfei meita, tika atbrīvota pret drošības naudu, taču viņas aizturēšana izraisījusi diplomātisku krīzi Pekinas un Otavas starpā.

Makalams otrdien sniedza informāciju Kanādas parlamenta deputātiem saistībā ar diviem Ķīnā apcietinātiem Kanādas pilsoņiem un vēl vienu Kanādas pilsoni, kam Ķīnā piespriests nāvessods par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām, pārskatot agrāk piespriesto 15 gadu cietumsodu. Kanāda uzskata šos gadījumus par Ķīnas atmaksu par "Huawei" finanšu direktores aizturēšanu Kanādā.

Pēc brīfinga deputātiem Makalams sacīja ķīniešu valodā strādājošo mediju žurnālistiem, ka uzskata ASV prasībai izdot Menu ir būtiski trūkumi. Kā pierādījumus tam viņš minēja ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus, ka viņš būtu gatavs iejaukties Menas lietā, ja viņam izdotos panākt labu vienošanos ar Ķīnu tirdzniecības jautājumos, apstākli, ka Mena aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā, kā arī to, ka Kanāda nav noteikusi tādas pašas sankcijas pret Irānu, kuru pārkāpšanā ASV apsūdz Menu.

Pēc tam, kad opozīcijas partijas norādīja, ka Makalama izteikumi ir pretrunā ar Kanādas valdības oficiālo nostāju, ka tā neiejaucas tiesu kompetencē, diplomāts izplatīja paziņojumu, ka viņa izteikumi bijuši kļūdaini, kā arī pauda nožēlu, ka tie izraisījuši apjukumu.

Tomēr piektdien Makalams laikrakstam "The Vancouver Star" sacīja, ka "Kanādai būtu lieliski", ja ASV atteiktos no prasības izdot Menu, un gadījumā, ja ASV panāktu vienošanos ar Ķīnu, tai būtu jāparedz arī divu tur aizturēto Kanādas pilsoņu atbrīvošana.

Trudo paziņojumā Makalams tika uzteikts par izcilu divu desmitgažu darbu valsts pārvaldē. Makalams iepriekš bijis aizsardzības ministrs, veterānu lietu ministrs, valsts ieņēmumu ministrs un imigrācijas lietu ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu