Eiropas Parlaments atzīst Gvaido par leģitīmo Venecuēlas līderi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Huans Gvaido
Huans Gvaido Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atzina Huanu Gvaido par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu saskaņā ar Venecuēlas konstitūciju un aicina Eiropas Savienību (ES) rīkoties tāpat, portālu TVNET informēja EP birojā Latvijā.

EP deputāti prasa ES ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni kopā ar dalībvalstīm arī atzīt Gvaido par "vienīgo likumīgo valsts pagaidu prezidentu, līdz varēs rīkot jaunas brīvas, pārredzamas un ticamas prezidenta vēlēšanas, lai atjaunotu demokrātiju".

Rezolūcijā, kas tika apstiprināta ar 439 balsīm pret 104, 88 deputātiem atturoties, Eiropas Parlaments atkārtoti pauž pilnīgu atbalstu Nacionālajai asamblejai, kura ir Venecuēlas vienīgā leģitīmā demokrātiskā struktūra un kuras pilnvaras jāatjauno un jārespektē, tostarp tās deputātu tiesības un drošība.

EP deputāti stingri nosoda nežēlīgās represijas un vardarbību, kuru rezultātā tiek nogalināti vai ievainoti cilvēki. Viņi mudina Venecuēlas iestādes pārtraukt visus cilvēktiesību pārkāpumus un saukt vainīgos pie atbildības, kā arī nodrošināt, ka pilnībā tiek ievērotas visas pamatbrīvības un cilvēktiesības.

ES vārdā Federika Mogerīni 26. janvārī pauda atbalstu Venecuēlas parlamentam un aicināja nekavējoties sarīkot brīvas prezidenta vēlēšanas.

Kopš Venecuēlas autokrāta Nikolasa Maduro nākšanas pie varas valstī notikuši liela apmēra vardarbīgi protesti. Valsts atrodas dziļā ekonomiskā krīzē, un hiperinflācijas dēļ iedzīvotāji nevar atļauties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces. Daudzi iedzīvotāji devušies bēgļu gaitās. 

Portāls TVNET jau iepriekš rakstījis par galvenajiem iemesliem, kāpēc savulaik bagātā Venecuēla nonāca kraha priekšā.

GALERIJA: Nemieri Venecuēlā

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu