Polijā atklāti homoseksuāls politiķis nodibina jaunu politisko partiju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Polijas parlamenta deputāts un Slupskas mērs Roberts Biedroņs, kurš neslēpj savu homoseksuālo orientāciju, paziņojis par jaunas progresīvās partijas "Wiosna" ("Pavasaris") izveidošanu, pirms vēlēšanām metot izaicinājumu pie varas esošajam labējam politiskajam spēkam "Likums un taisnīgums" (PiS).

42 gadus vecais Biedroņs svētdien partijas pirmajā kongresā izziņoja partijas nosaukumu un solīja pielikt pūliņus sašķeltās sabiedrības vienotības veicināšanai.

"Pēdējie gadi bijuši auksti un drūmi. Sarunu vietā mēs dabūjām nepārtrauktus konfliktus, sabiedriskā labuma vietā - partijas intereses," tūkstošiem cilvēku lielam pūlim sacīja Biedroņs. "Pieliksim beidzot tam punktu. Mums nepieciešams pavasaris, kas atsvaidzinās šo drūmo ainavu."

Šogad Polijā notiks gan vietējās, gan arī Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas.

Biedroņs savu politiķa karjeru aizsāka 90.gados kā LGBT aktīvists. 2011.gadā viņš kļuva par Polijas pirmo atklāti homoseksuālo parlamenta deputātu, bet vēlāk - par pirmo atklāti homoseksuālo mēru Polijā.

Daudzi progresīvi noskaņotie poļi likuši cerības un harizmātisko un salīdzinoši jauno Biedroņu, īpaši tāpēc, ka pēc Padomju Savienības sabrukuma kreiso spārnu valstī pārstāvējuši galvenokārt korupcijas skandālu vajāti bijušie komunisti, norāda "The Washington Post". 

Lai arī progresīvajās aprindās tika gaidīts jauns politiskais spēks, kas iestātos par dabas aizsardzību un sieviešu tiesībām, tomēr daudzas Biedroņa idejas katoļticīgajā Polijā varētu izrādīties nepopulāras.

Sekulārists Biedroņs solījis pastāvēt uz stingru valsts un baznīcas nošķiršanu, kaut arī Polijā Katoļu baznīcai ir vērā ņemama ietekme, vēsta aģentūra AFP. Biedroņs vēlas izbeigt ticības mācības pasniegšanu valsts skolās.

Viņš arī solījis vienlīdzīgu atalgojumu sievietēm, atzīt homoseksuālas partnerattiecības un dāsnas sociālās programmas, tai skaitā par 60% paaugstināt minimālo vecuma pensiju līdz 1600 zlotiem jeb apmēram 370 eiro. Vēl viens Biedroņa solījums - atvieglot Eiropas visierobežojošākos abortu likumus, lai sievietes Polijā varētu veikt abortus līdz 12.grūtniecības nedēļai, kā tas ir daudzviet reģionā.

Biedroņs apņēmies līdz 2035.gadam "aizvērt visas akmeņogļu raktuves", cerot tādā veidā iznīdēt veselībai kaitīgo smogu, kas ik gadu noved pie apmēram 50 000 cilvēku priekšlaicīgas nāves.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu