Lietuvas izlūkdienesti brīdina par Ķīnas spiegošanas pastiprināšanos (3)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas izlūkdienesti brīdinājuši par Ķīnas izlūkdienestu pieaugošo aktivitāti Lietuvā.

Šī ir pirmā reize, kad Lietuvas varasiestādes identificējušas Ķīnas spiegošanas aktivitātes kā draudu nacionālajai drošībai.

"Pieaugot Ķīnas ekonomiskajām un politiskajām ambīcijām Lietuvā un citās NATO un Eiropas Savienības valstīs, Ķīnas izlūkdienestu un drošības dienestu aktivitātes kļūst arvien agresīvākas," teikts otrdien publiskotajā ziņojumā par draudiem nacionālajai drošībai.

Valsts drošības departamenta un militārā izlūkdienesta - Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta - ziņojumā teikts, ka Lietuvā darbojas divi Ķīnas izlūkdienesti - Valsts drošības ministrija un Militārās izlūkošanas direktorāts.

"Ķīnas iekšpolitikas aktivitātes Lietuvā nosaka galvenokārt Ķīnas iekšpolitikas jautājumi. Piemēram, tā cenšas panākt, lai Lietuva neatbalsta Tibetas un Taivānas neatkarību un nepievēršas šiem jautājumiem starptautiskajā līmenī," teikts ziņojumā.

Taču Ķīnas izlūkdienestiem ir arī plašākas intereses Lietuvā, tostarp iekšpolitikā un ārpolitikā, tās ekonomikā un aizsardzības sektorā, un informācijā, kas Lietuvas pilsoņiem pieejama par ārvalstu starptautiskajiem sadarbības projektiem ar Ķīnu un nākotnes plāniem," secinājuši Lietuvas izlūkdienesti.

"No Lietuvas pilsoņiem Ķīnas izlūkdienesti var censties iegūt sensitīvu vai slepenu informāciju" par Lietuvu, NATO un ES, brīdināts ziņojumā.

"Ķīnas izlūkdienesti meklē piemērotus mērķus - lēmumu pieņēmējus, citus cilvēkus, kas simpatizē Ķīnai un kam ir politiskas sviras. Viņi cenšas ietekmēt šādas personas, dodot dāvanas, maksājot par ceļojumiem uz Ķīnu, sedzot tur organizēto mācību un kursu izmaksas," teikts ziņojumā.

Vēl ziņojumā prognozēts, ka Ķīnas izlūkdienesti un drošības dienesti ilgtermiņā paplašinās savas aktivitātes Lietuvā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu