:format(webp)/nginx/o/2019/02/07/11770912t1hdf86.jpg)
Jau gadiem pasaulē gastronomiski ieinteresētos tūristus vilina šampanieša tūres Francijas laukos un viskija tūres Skotijas kalnos, un tagad garšas noslēpumu izzinātājiem pavēries jauns mērķis – Latvijas alus darītavu tūre, kas dienu garā piedzīvojumā atklās, kādas alus garšas piedāvā Vidzemes mazie brūži.
Latvijas alus darītavu tūre ir kā likumsakarīgs turpinājums Valmiermuižas alus saimnieka Aigara Ruņģa godam izlolotā Rīgas alus kvartāla tūrēm. 2018.gadā pārgājienos pa Rīgas alus kvartāla krogiem devušies vairāki simti alus baudītāju no visas pasaules, tostarp tik tālām valstīm kā Ķīnas, Japānas un Kazahstānas. Interesi demonstrējuši arī starptautiski zināmi mediji un blogeri, līdz ar to gana ātri tapis skaidrs – ir nepieciešams plašākai sabiedrībai parādīt, kas alus lietās notiek ārpus Rīgas. Tā nu tapusi pirmā Latvijas alus darītavu tūre, kas visus interesentus aizvedīs uz Valmiermuižas alus darītavu, kā arī Raunas brūzi Malduguns un Raiskuma ģimenes alus darītavu Raiskumietis.
/nginx/o/2019/02/07/11770924t1he82e.jpg)
Lai iepazītu Latvijas alus garšas, ar pāris stundām nepietiks – Latvijas alus darītavu tūrē jāpavada visa diena, kas gana erudītā alus stāstnieka Kristapa Daubara pavadībā kļūst par izglītojošu pamata kursu alus zinībās. Ceļā līdz Valmiermuižai alus zinātājs izstāstīs visu par alus darīšanas tradīcijām Vidzemē, kā arī atklās dažādus gana interesantus vēsturiskus faktus. Vai zinājāt, ka vieni no pirmajiem brīvajiem zemniekiem Vidzemē bijuši tieši alus brūvētāji?
Valmiermuižas alus darītavas zīmola logo redzams tornis, kas slejas stāvus debesīs. Tā ir vienīgā saglabājusies būve no agrāk tik lepnās Valmiermuižas galvenās, muižas ēkas. Savukārt klētī un no jauna uzceltajā alus darītavā kūsā dzīvība. Tur iespējams izzināt alus darīšanas smalkumus – uzzināt, kāds iesals tiek izmantots dažādo Valmiermuižas alus šķirņu brūvēšanā, iepazīt dažādus apiņus, kā arī savām acīm ieraudzīt alus garo ceļu no vārīšanas katliem līdz pildīšanai pudelēs. Pēc ekskursijas visi tiek gaidīti nobaudīt alu un tam piemērotas uzkodas – galdā tiek celta vītināta gaļa, īpaši smalki ķiploku grauzdiņi, kazas siers ar medu un citi našķi. Noteikti nepalaidiet garām iespēju pagaršot unikālos drabiņu cepumus, kur alus darīšanas blakusprodukts gudri apvienots ar sieru! Pēc viesošanās darītavā laiks ieturēties Valmiermuižas alus virtuvē, kur vairāku kārtu pusdienās var iepazīt vēl citus brūvējumus. Neatvairāms garšu pāris ir sātīga riekstu maize ar putotu kazas sieru, kas lieliski sader ar Valmiermuižas Klona alu, pie pusdienu pamatēdiena garšas notis izcels dūmakainais Dūmalus, savukārt desertam papildu dimensiju dos biezais un tumīgais porteris. Valmiermuižas alus virtuvē īpaši Latvijas alus tūrei ir izstrādāta ēdienkarte, kuras pamatā ir reģionāli un sezonāli produkti, kā arī, protams, alus.
/nginx/o/2019/02/07/11770913t1heb42.jpg)
Nākošais pieturpunkts šajā tūrē ir Raunas mazā alus darītava Malduguns, kas iekarojusi alus cienītāju sirdis ar netradicionālām, pat drosmīgām alus garšām un mākslinieciskām etiķetēm. Jau alus nosaukumi skan kā dzeja – Eksistenciālais tukšums, Lauvas pacietība, Pēdējais viesis… Alum garšu piešķir visdažādākās piedevas – vai esat mēģinājuši alu, kas aizdarīts ar ķiplokiem vai asajiem čili pipariem? Vai arī tādu, kur brūvēšanā izmantotas raudzētas bērza sulas? Malduguns brūzis ir ar īstu rokenrola garu – mazāk izsmalcinātības, vairāk garšu pārsteigumi!
Latvijas alus darītavu tūre noslēdzas alus darītavā Raiskumietis, kas dēvējama par īstu ģimenes uzņēmumu. Tur tiek darīts ne tikai alus, bet arī uz vietas cepta maize un dažādi cepumi, kā arī tiek kūpināta gaļa. Noteikti ieklausieties darītavas sirds un dvēseles Donāta stāstos – viņš pastāstīs gan par visu, kas notiek Raiskumā, gan atklās, kā mazajai alus darītavai izdevies iekarot alus cienītāju sirdis visā Latvijā.
Atgriežoties Rīgā, tūres viesiem ir iespēja turpināt Latvijas alus garšu izzināšanu Valmiermuižas alus vēstniecībā, tā nostiprinot iegūtās zināšanas un noslēdzot dienu, kas pavadīta mazo alus darītavu zīmē.
Latvijas alus darītavu tūre paredzēta interesentu grupām no 5 līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu pusdienas un launags, kā arī transports no Rīgas pa visām darītavām un atpakaļ. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr. +371 20264269 vai info@valmiermuiza.lv
Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.