Mason & Objet izstāde Parīzē: interjerā atgriežas Art Deco elegance

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Houzz/Publicitātes foto

Šī gada janvārī īpašu interjera dizaineru un arhitektu uzmanību piesaistīja izslavētā interjera izstāde Mason & Objet Parīzē, kas ik gadu pulcē rūdītākos šīs jomas ekspertus. Līdz ar skandināvu aksētismu un dabas materiāliem, šogad izstādē ar pamatīgu jaudu ir atgriezies Art Deco interjera stils. Tas liecina, ka šogad mājokļos un salonos arvien biežāk redzēsim 1920. gadu stila elementus un luksusa materiālus.

Šī gada izstādes Mason & Objet tēma ir ar humoristisku pieskaņu – “Pardon my french” jeb “Atvainojos par valodu”. Šī ir viena no ietekmīgākajām pasaules interjera izstādēm, kurai ir samērā liels iespaids uz tendenču attīstību.

Šogad izstādē uzsvars tiek likts uz 1920. gadu mākslas stilu Art Deco – elegantu, bet vienlaikus mazliet pieklusinātu jūgendstila mākslas novirzienu, kas savu uzplaukumu piedzīvoja 1925. gadā. Art Deco stila ietvaros īpaši populāri ir dārgi materiāli, piemēram, marmors, granīts, zelts, bronza un sudrabs, bet no motīviem – zivju zvīņu raksts, medus šūnas, zig-zag līnijas, vēdekļu raksts, strīpas un rūtis.

No Art Deco interjera tendencēm, kas šogad plāno atgriezties apritē ir tumšie toņi, dabiskās krāsas un matētas virsmas. Līdz ar tumšajiem toņiem šogad tendencēs valdīs arī koraļļu, putekļaini sārtā, medus, rūsas, sinepju, zelta, sūnu un neona toņi.

Gluži tāpat kā 20. gados, arī mūsdienu Art Deco atgriešanās nozīmē nelielu mēbeļu transformāciju – ja līdz šim modē bija neapstrādātas un funkcionālas mēbeles, tad līdz ar jauno interjera pavērsienu, tās iegūs tādu kā funkcionāla dekora lomu. “Šobrīd atgriežas tie interjeri, kuri sastāv no viena izteikta centrālā objekta: liela galda, liela dīvāna vai lielas gultas,” stāsta franču dizaina uzņēmuma “NellyRodi” radošais dizaineris Vincents Greguā. Viņš paredz, ka nākamajos gados pieaugs interese par tādām dekoratīvām mēbelēm kā kosmētikas galdiņi, spoguļi, pufi, aizslietņi un citi priekšmeti.

Starp materiāliem liels pieprasījums ir pēc gaiša ozolkoka, valrieksta, rotangpalmas. No sintētiskajiem materiāliem šogad dizaineri ir koncentrējušies uz marmoru, misiņu, krāsaino stiklu vai laminātu.

Jāteic, ka visai liela ietekme uz jaunākajām interjera tendencēm ir modernajām tehnoloģijām. “Šobrīd daudzās mājās ir sastopamas ar Bluetooth savienojamas ierīces. Šogad izstādē par šādām ierīcēm ir padomājuši arī dizaineri, piemēram, te ir apskatāmas ierīces, kuras var piestiprināt pie savām mantām un ātri uzzināt to atrašanās vietu vai arī ir radīta īpaša “Gudrā gulta”, kas palīdzēs nodrošināt ideālu miegu,” stāsta Greguā.

Vēl viens izteikts Art Deco materiāls ir samts, kas savu uzvaras gājienu jau sāka arī pagājušajā gadā. Mīkstais materiāls jau gadiem ir bijis pieprasīts mēbeļu ražošanā, tomēr, attīstoties auduma izgatavošanas tehnoloģijām, tagad ir iespējams radīt mīkstāku un izturīgāku samtu, kas nozīmē, ka ir pieaugusi arī samta mēbeļu kvalitāte. Šogad samta mīkstās mēbeles apvienojumā ar tievām metāla kājām ir pat ļoti karsta tendence.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu