Skolnieces gados "Islāma valstij" pievienojusies grūtniece vēlas atgriezties Lielbritānijā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šamima Beguma
Šamima Beguma Foto: Publicitātes foto

Šamima Beguma bija viena no trim skolniecēm, kuras 2015.gadā aizbēga no Londonas uz Sīriju, lai tur pievienotos džihādistu grupējumam "Islāma valsts". Beguma tolaik bija 15 gadus veca. Tagad deviņpadsmitgadīgā jauniete, kura pēc divu mazu bērnu zaudēšanas atkal ir stāvoklī, vēlas atgriezties Lielbritānijā.

"Islāma valsts" teju izspiesta no Sīrijas, un tagad grupējuma kontrolē palikusi pavisam neliela teritorija. Vairāki tūkstoši iespējamo džihādistu ieslodzīti. "Islāma valsts" teritorijas pametuši apmēram 39 000 cilvēku - galvenokārt kaujinieku sievas un bērni.

Betnala Grīna akadēmijas audzēknes - 15 gadus vecās Beguma un Amira Abase, kā arī 16 gadus vecā Kadiza Sultana - 2015.gada februārī bez vecāku ziņas no Getvikas lidostas aizlidoja uz Turciju, bet no turienes šķērsoja Sīrijas robežu.

Pēc ierašanās Rakā viņa tika izmitināta mājā kopā ar citām topošajām džihādistu līgavām. "Es pieteicos apprecēt angliski runājošu kaujinieku vecumā no 20 līdz 25 gadiem," intervijā laikrakstam "The Times" stāsta Beguma. Desmit dienas vēlāk viņa bija precējusies ar 27 gadus vecu džihādistu no Nīderlandes, kurš bija pārgājis islāmā.

Pāris pirms divām nedēļām aizbēga no Baguzas - pēdējā "Islāma valsts" bastiona Austrumsīrijā.

"Tā bija kā normāla dzīve," par "Islāma valsts" "kalifātā" aizvadīto laiku saka jaunā sieviete. "Dažreiz krita bumbas un tamlīdzīgi. Bet citādi..."

Beguma intervijā stāstīja, ka pirmoreiz nogrieztu galvu esot redzējusi atkritumu tvertnē, taču tas viņu neesot nekādi ietekmējis. "Tā piederēja kauju laikā sagūstītam karotājam, islāma ienaidniekam. Es domāju tikai par to, ko viņš būtu izdarījis ar musulmaņu sievieti, ja viņam būtu bijusi tāda iespēja," teica Beguma.

"Es neesmu tā pati naivā 15 gadus vecā skolniece, kas pirms četriem gadiem aizbēga no Betnala Grīna," sniedzot interviju no bēgļu nometnes Sīrijā, uzsver jauniete. "Es nenožēloju, ka uz šejieni atbraucu."

Tomēr Beguma uzskata, ka "Islāma valsts" tuvojas savam norietam, un atzina, ka esot bijusi šokēta par korupciju un apspiešanu, ko redzējusi teroristu organizācijā. 

Četru ar "Islāma valsti" pavadīto gadu laikā Beguma dzemdēja divus bērnus, taču abi nomira gluži mazi no slimībām un nepietiekama uztura. Intervijas sniegšanas laikā Beguma bija devītajā grūtniecības mēnesī.

Grūtniecība esot spēlējusi lielu lomu viņas lēmumā bēgt no Baguzas. "Biju novārgusi," stāsta jaunā sieviete. "Nevarēju izciest grūtības, kas būtu bijušas kaujas laukā. Es arī ļoti baidījos, ka palikšanas gadījumā bērns, ko tagad gaidu, nomirs tāpat kā iepriekšējie."

Viņa pauda vēlēšanos atgriezties Lielbritānijā, jo tur "vismaz veselības ziņā" par viņas bērnu parūpētos.

"Es darīšu visu nepieciešamo, lai tikai varētu atgriezties mājās un klusi dzīvot ar savu bērnu," sacīja Beguma.

Ja Beguma atgrieztos Lielbritānijā, viņa tiktu aizturēta, kamēr varasiestādes izmeklētu, vai ir pamats apsūdzības izvirzīšanai.

Bijušais pretterorisma policijas darbinieks Pīters Fehijs raidorganizācijai norādīja, ka saprotot, kāpēc Lielbritānija "nav pārāk ieinteresēta" nopūlēties ar Begumas nogādāšanu atpakaļ Lielbritānijā.

"Ja viņa izrādītu absolūtu nožēlu, būtu pavisam citādāk," viņš uzskata.

Turklāt jaunietes atgriešanās Lielbritānijā radītu papildu izdevumus, jo policijai vajadzētu viņu aizsargāt gan no labējiem, gan islāma ekstrēmistiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu