Lepēna prognozē fundamentālas ES pārmaiņas pēc EP vēlēšanām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Francijas galēji labējās Nacionālās apvienības (RN) līdere Marina Lepēna piektdien paziņojusi, ka pieaugošā nacionālistu partiju popularitāte pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām novedīs pie fundamentālām pārmaiņām Eiropas Savienībā (ES).

Lepēna norādīja uz tādu partiju pozīciju nostiprināšanos kā Zviedrijas Demokrāti (SD) un Itālijas "Līga".

"Manuprāt, suverenitāti atbalstošās partijas, ja varam to tā formulēt, patriotu partijas, partijas, kas vēlas mazāk Eiropas Savienības vai citādu Eiropas organizāciju, ļoti iespējams, gūs labākus rezultātus nekā pirms pieciem gadiem," norādīja RN vadītāja.

Katrā gadījumā pati EP, kā arī Eiropadomes darbība tiks "apgriezta kājām gaisā", sarunā ar aģentūru AP prognozēja franču galēji labējo līdere.

Viņa piebilda, ka varas līdzsvaru palīdzēs mainīt arī fakts, ka Itālijas, Ungārijas, Austrijas un Polijas valdībās jau ir galēji labējās vai nacionāli konservatīvās partijas.

"Varat būt pārliecināti, ka situācija ap galdu Eiropas Komisijā (EK) vairs nebūs tāda pati," uzsvēra Lepēna.

Eiropas Starptautisko attiecību padome pagājušajā nedēļā brīdināja, ka gadījumā, ja tā dēvētie populisti iegūs trešdaļu EP deputātu vietu, viņi iegūs ievērojamas iespējas ietekmēt parlamenta darba kārtību.

Atsaucoties uz aptauju rezultātu apkopojumu, kas pazīstams kā "Poll of Polls", domnīca norādīja, ka šobrīd galēji labējās un labējās eiroskeptiķu partijas var cerēt uz 28% balsu, bet var iegūt pat vairāk nekā 30%. Pagājušās EP vēlēšanās 2014.gadā šādas partijas kopā izcīnīja tikai 23% balsu.

"Tas, manuprāt, ir sākums tā politiskā instrumenta lielajai dekonstrukcijai, kas kļuvis nedemokrātisks, nomainot to ar tādu, kas balstīsies uz nācijām, uz nāciju brīvību un uz to vēlmi sadarboties," norādīja Lepēna.

Tomēr šķiet, ka Lepēna apzinās, ka apvienot labējo eiroskeptiķu spēkus, kuri šobrīd ir izkaisīti pa četrām no astoņām EP frakcijām, tuvākajā laikā nav lielu cerību.

"Protams, tas būtu ideāls mērķis, un mēs nekad nedrīkstam apturēt darbu tā sasniegšanai, taču ceļš uz vienotību, ceļš uz saplūšanu ir tāls," atzina RN līdere.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu