Atbalsta tālākus soļus autobusu tirgus atvēršanai ES dalībvalstīs

TVNET no Strasbūras
Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Autobuss uz meža ceļa.
Autobuss uz meža ceļa. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceturdien Eiroparlamentārieši pirmajā lasījumā atbalstīja priekšlikumus regulai “kopīgi noteikumi attiecībā uz piekļuvi starptautiskajam autobusu pārvadājumu tirgum”. Regulas apstiprināšana galīgajā lasījumā nozīmēs to, ka starppilsētu autobusu reisus vienā ES dalībvalstī varēs veikt citu valstu pārvadātāji. Šobrīd šādas iespējas nav, portālam TVNET apstiprināja Eiropas Parlamentā (EP).

Kā paskaidroja attiecīgā ziņojuma autors, EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle, ja šie grozījumi stāsies spēkā piedāvātajā redakcijā, tad ārvalstu pārvadātāji varēs sniegt starppilsētu atobusu pārvadājumu pakalpojumus ar nosacījumu, ka attālums starp pilsētām ir vairāk nekā 100 kilometri. Tas gan neattiecas uz galvas pilsētas transportu un piepilsētas transportu,  norādīja Zīle.

Turklāt likumprojektā ir iestrādāts īpašs publiski svarīgo maršrutu aizsardzības mehānisms. Proti, ja plānotā maršruta garums ir mazāk nekā 100 km, regulātors pārbauda, vai tas neitekmēs sabiedrības intereses un ekonomiskos aspektus, portālam TVNET skaidroja deputāts.

“Latvijas gadījumā tas nozīmētu, ka starp Rīgu un Ventspili, Rīgu-Liepāju, Rīgu-Daugavpili, Rīgu – Valmieru (arī pāri par simts kilometriem) faktiski varētu nākt Igauņu kompānija, vai “Flixbus” vai, vienalga, tas, kuram ir interese par šo tirgu. Un viņi ir jāatdala no šīm lotēm. Protams, pirmajā brīdī var likties, ka tas prasīs vairāk budžeta naudas. Bet tā klasika rāda, ka vidējā termiņā tas tā nav. Un arī pašlaik joprojām samazina nerentablos maršrutus, un arvien vairāk pārvadātāji prasa kompensācijas,” pauda Zīle.

Pēc pirmā lasījuma, likumprojektu pārņems nākamais parlamenta sasaukums kā parlamenta pozīciju sarunām ar Eiropas Padomi. Pēc tam Eiropas Padomei būs jāapstiprina sava pozīcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu