Idejas, kā “pagarināt” brīvo laiku pēc darba

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Reizēm darba dienas vakarā pagūsti vien kaut ko paniekoties pa māju, kad jau pienācis gulētiešanas brīdis. Lai laiks ritētu lēnāk un paspētu izdarīt visu ieplānoto, saglabājot produktivitāti arī pēc nogurdinoša darba cēliena, ņem vērā šos ieteikumus.

Paļaujies uz rutīnu

Dienas vai nedēļas plāns ir lielisks veids, kā motivēt sevi nodoties dažādām aktivitātēm. Lai nedēļas vidū negadītos kāda haotiska nakts, kad neizdodas paveikt visu iecerēto, sastādi plānu un vadies pēc tā. Pēc pārnākšanas no darba, pirms ieslēdz televizoru un aizraujies ar kādu pārraidi, sāc gatavot vakariņas. Tāpat neaizmirsti satīrīt virtuvi, pirms dodies gulēt, un sakārtot somas un apģērbu – būs daudz patīkamāk pamosties un pagatavot brokastis tīrā virtuvē, bet no rīta nevajadzēs plānot, ko uzvilkt uz darbu.

Foto: Unsplash

Pārtrauc lietot telefonu jau pie mājas sliekšņa

Nav noslēpums, ka lielu daļu laika mūsdienās aizņem telefona izmantošana – sarakstīšanās, spēles vai sociālie tīkli. Vairumā gadījumu tā ir nelietderīga laika patērēšana, tāpēc, jau pārkāpjot mājas slieksni, pārtrauc izmantot viedtālruni un nododies produktīvākām nodarbēm.

Ierobežo sociālo tīklu lietošanu

Ja laika pavadīšana bez telefona šķiet teju vai neiespējama, maksimāli ierobežo sociālo tīklu lietošanu. Līdzko beidzas darbs, reizēm pirmais, ko veicam, ir sociālo tīklu izskatīšana, tomēr tie aizņem pārāk daudz laika. Vidēji dienā cilvēki patērē trīs stundas sociālo tīklu skatīšanai vai pašu fotogrāfiju un aprakstu publicēšanai, tomēr šajā laikā var paveikt citas vērtīgākas nodarbes. Paslēp sociālo tīklu ikonas, kas redzamas telefona sākumekrānā.

Foto: Unsplash

Paliec darba drēbēs

Ērtāks apģērbs ir šķietami piemērotāks atpūtai mājās, tomēr būs grūtāk zvilnēt dīvānā ar čipsu paku rokās, ja mugurā būs darba kleita vai solīds krekls. Paveic tīrākos mājas darbus vai vismaz sagatavo piederumus netīrāko paveikšanai un tikai tad apģērbies ērtākās drēbēs.

Atrodi darbdienu hobiju

Nodarbinot sevi ar dažādām aktivitātēm pēc darba, neatkarīgi no tā, vai tie ir treniņi vai laika pavadīšana ar draugiem, sarūk laiks slinkošanai un bezvērtīgai tā izšķiešanai. Noteikti plāni nodrošinās, ka pavadi laiku aktivitātēs, kas nāks par labu personīgajai izaugsmei un gan fiziskajai, gan mentālajai veselībai.

Foto: Unsplash

Pieliec sienas pulksteni blakus televizoram

Ja daļa tava laika paiet, skatoties televizoru un nespējot atrauties no vairākām pārraidēm līdz pat vēlai naktij, apsver domu uzstādīt taimeri telefonā vai blakus televizoram novietot sienas pulksteni. Bieži vien, pārnākuši mājās no darba, vairums cilvēku skatās vairākus šovus, seriālus un filmas, bet nākamajā rītā to nožēlo, jo laiks nav pavadīts lietderīgi. Savukārt, ja televizoram blakus atradīsies sienas pulkstenis, tas mudinās laikus pārtraukt skatīšanos un pievērsties kādām lietderīgām nodarbēm.

Jau iepriekš sagatavo lietderīgi pavadāma laika atribūtiku

Kāda ir tava patiesi mierīga un relaksējoša vakara definīcija? Padomā par to jau no rīta, pirms dodies uz darbu. Jau no rīta uz virtuves galda atstāj atvērtu recepšu grāmatu un izliec garšvielu trauciņus vai arī redzamā vietā noliec vingrošanas paklājiņu, skriešanas apavus vai sporta tērpu.

Foto: Unsplash

Abonē žurnālus vai regulāri iegādājies grāmatas

Lasīšana ir lielisks veids, kā atpūtināt prātu un atslēgties no nogurdinošas vai saspringtas darba dienas. Žurnālu abonēšana ir labs sākums tiem, kas ikdienā neaizraujas ar grāmatu lasīšanu, – regulāri saņemta lasāmviela, kas aizrauj prātu un apmierina intereses, mudinās vakarus pavadīt lasot, turklāt tas neaizņems pārāk daudz laika un atlikušo varēs veltīt citām aktivitātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu