"Mežavairogu" vadītāja par dzīvnieku līķiem konteineros: Līķis nekad nav smuki (8)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Plašu sabiedrības uzmanību ieguvušās dzīvnieku patversmes “Mežavairogi” vadītāja Danuta Priede apgalvo, ka nekur nav noteikts, tieši kādos konteineros ir jāuzglabā dzīvnieku mirstīgās atliekas. Februāra vidū sociālās saziņas tīklā Facebook tika publicēts video, kurā dzīvnieku patversmes “Mežavairogi” teritorijā bija redzamas atkritumu tvertnes ar uzrakstu “makulatūra”. Tajās atradās suņu, kaķu un pat stirnu mirstīgās atliekas. Saistībā ar šo gadījumu Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sācis administratīvo lietvedību.

Kā portālam TVNET apstiprināja PVD, konkrētajā gadījumā ir konstatēti vairāki pārkāpumi. Konteineriem, kuros tika turēti dzīvnieku līķi, bija neatbilstošs marķējums. Turklāt atkritumu tvertnes nebija līdz galam noslēgtas. Taču, pēc PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītājas Mairitas Riekstiņas vārdiem, būtiskākais pārkāpums bija tas, ka dzīvnieku mirstīgās atliekas netika laikus izvestas pārstrādei.

“Noteicošais [bija tas], ka viņi nebija nodoti savlaicīgi pārstrādei. Pēc noteikumiem ir paredzēts: kad šādi līķi rodas, viņi ir jānodod šiem uzņēmumiem sadedzināšanai vai pārstrādei pēc iespējas īsākā laikā. Un tas arī bija tas, par ko bija sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība, jo mums Mežavairogi nevarēja uzrādīt dokumentu, ka šo dzīvnieku līķu izvešana ir notikusi pietiekoši īsā termiņā. Jo pēdējais dokuments, ko viņi varēja mums uzrādīt, bija par jūliju,” norāda Mairita Riekstiņa.

Savukārt dzīvnieku patversmes “Mežavairogi” vadītāja Danuta Priede ir pārliecināta, ka sabiedrības sašutums par dzīvnieku līķu turēšanu tieši konteineros ir nepamatots.

“Dzīvnieku līķi pēc normatīviem aktiem ir jāuzglabā konteineros. Nav noteikta kārtība vai tieši precīzs veids, kādam tam konteineram būtu jābūt. Mūsu pārkāpums bija, ka konteineru vāki nebija noslēgti ar atslēgu un ka marķējumā (tur bija tīri administratīva kļūda) tika uzrakstīts “otrā kategorija”, nevis “pirmā kategorija”. Tātad šie ir mūsu pārkāpumi. Nevis tas, ka mēs viņus glabājam šādos konteineros, vai nevis tas, ka mēs viņus glabājam tieši tur. Diemžēl līķis nekad nav smuki,” saka patversmes vadītāja.

Vairāk par Mežavairogu un citu dzīvnieku patversmju darbību Latvijā lasiet portālā TVNET trešdien!

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu