Alžīrieši protestē pret prezidenta mēģinājumu palikt pie varas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tūkstošiem alžīriešu otrdien izgājuši ielās, lai protestētu pret prezidenta Abdelaziza Buteflikas mēģinājumu palikt pie varas, pārceļot prezidenta vēlēšanas uz nenoteiktu laiku.

Buteflika pirmdien paziņoja, ka nekandidēs uz piekto pilnvaru termiņu, un pārceļ prezidenta vēlēšanas, kas bija plānotas 18.aprīlī. Tas nozīmē, ka 82 gadu vecais Buteflika paliks pie varas vismaz līdz 2019.gada beigām.

Prezidents pavēstīja, ka tiks izveidota neatkarīga komiteja, kas izstrādās jaunu konstitūciju līdz 2019.gada beigām. Pēc tam tiks sarīkots referendums par jauno konstitūciju.

Kad varētu notikt prezidenta vēlēšanas, Buteflika nepaziņoja.

Protestētāji galvaspilsētā Alžīrā pauda neapmierinātību ar prezidenta lēmumu, uzskatot to par necieņu pret viņiem. Protestētāji vēlas Buteflikas atkāpšanos.

Demonstrācijas notika arī Skīkdā, Bidžājā, Orānā un citur valstī, ziņoja aculiecinieki.

Novērotāji uzskata, ka Buteflikas lēmums ir konstitūcijas pārkāpums.

"Konstitūcijā nav panta, kas attaisno palikšanu ilgāk pie varas. Kā var uzcelt jaunu republiku un sākt ar konstitūcijas pārkāpšanu?" norādīja Vācijas Marburgas Universitātes profesors Račids Uaisa, kurš specializējies Alžīrijas politikā.

Buteflika, kurš spēj pārvietoties ratiņkrēslā, pie varas atrodas kopš 1999.gada.

Viņa sākotnējais lēmums kandidēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu izraisīja Alžīrijā plašus protestus un neapmierinātību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu