Gaisa piesārņojums pasaulē nogalina vairāk cilvēku nekā smēķēšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No gaisa piesārņojuma radītām veselības problēmām visā pasaulē katru gadu mirst vairāk cilvēku nekā no smēķēšanas, secināts jaunā pētījumā, kura rezultāti publicēti izdevumā “European Heart Journal”.

Gaisa piesārņojums visā pasaulē katru gadu izraisa gandrīz deviņu miljonu cilvēku nāves, kas ir aptuveni divtik vairāk nekā uzskatīts iepriekš.

Savukārt saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas jaunākajiem datiem, no smēķēšanas izraisītām slimībām pasaulē 2015.gadā mira 7,2 miljoni cilvēku, vēsta Lielbritānijas medijs “Sky News”.

Pētījuma autori – eksperti no Vācijas un Kipras – secinājuši, ka gaisa piesārņojums pasaulē 2015.gadā izraisījis 8,8 miljonu cilvēku nāvi, salīdzinot ar iepriekš lēstajiem 4,5 miljoniem.

Tostarp Eiropā gaisa piesārņojums prasījis 790 000 cilvēku dzīvības jeb divreiz vairāk par iepriekš uzskatīto.

Gaisa piesārņojumu galvenokārt rada transporta līdzekļu izplūdes gāzu, kā arī spēkstaciju un rūpnīcu radītās cieto daļiņu emisijas.

Cieto daļiņas PM 2,5 pēc tam nonāk cilvēku plaušās un pēc tam arī asinsritē – radot veselības problēmas.

Pētnieki norāda, ka Eiropai šajā ziņā ir sliktāki rezultāti nekā pārējai pasaulei – Eiropā no piesārņojuma katru gadu mirst 133 cilvēki uz katriem 100 000 iedzīvotāju, salīdzinot ar 120 cilvēkiem uz katriem 100 000 pasaulē.

Tas galvenokārt skaidrojams ar to, ka Eiropā ir liels iedzīvotāju blīvums, norāda eksperti.

Lai samazinātu gaisa piesārņojumu, eksperti aicina pasaulei aktīvāk meklēt alternatīvas enerģijai, kas tiek iegūta no fosilā kurināmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu