Musolīni izdarīja "kaut ko pozitīvu", uzskata EP prezidents Tajāni (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas fašistu diktators Benito Musolīni sava režīma laikā "tiešām izdarīja kaut ko pozitīvu", trešdien paziņoja Eiropas Parlamenta prezidents, Itālijas konservatīvais politiķis Antonio Tajāni.

"Pirms viņš pieteica karu visai pasaulei, sekojot Hitleram; pirms viņš ieviesa rasu likumus; pirms traģiskās Mateoti lietas – viņš tiešām izdarīja kaut ko pozitīvu, lai uzceltu infrastruktūru mūsu valstī," Tajāni paziņoja Itālijas radiostacijai "Radio24".

"Es neesmu fašists, es nekad neesmu bijis fašists. Bet, ja mums jābūt godīgiem, viņš uzcēla ceļus, tiltus, ēkas, sporta ierīces, viņš atkaroja [purviem] lielu daļu mūsu valsts zemes. Pieņemot vēsturisku spriedumu, ir jābūt objektīviem," piebilda Tajāni.

Musolīni vara pār visu Itāliju ilga no 1922. līdz 1943. gadam.

Džakomo Mateoti bija Itālijas sociālistu politiķis, kuru 1924.gadā nolaupīja un nogalināja fašisti. Rasu likumi Itālijā tika ieviesti 1938.gadā, un valsts iesaistījās Otrajā pasaules karā Vācijas pusē 1940.gadā.

Tajāni runāja pretrunīgi vērtētā radio sarunu šovā "La Zanzara" ("Ods"), kura vadītāji ir kļuvuši slaveni ar savu spēju pamudināt viesus uz politiski nekorektiem izteikumiem.

Tajāni ir Itālijas ekspremjera Silvio Berluskoni partijas "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija") līdera vietnieks.

Berluskoni 2013.gadā Holokausta piemiņas dienā apgalvoja, ka Musolīni, ja neņem vērā rasu likumus, bija līderis, "kurš daudzās citās jomās rīkojās labi".

Eiroparlamenta politiskās grupas "Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse" (S&D) vadītājs Udo Bullmans paziņoja, ka šie Tajāni izteikumi ir "neticami".

"Kā Eiropas Parlamenta prezidents var neatzīt fašisma dabu?" tviterī rakstīja Bullmans, kurš ir Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas biedrs.

"Kauns tiem, kuri manipulē ar to, ko es it kā esmu teicis," Tajāni pēc tam ierakstīja tviterī.

"Es vienmēr esmu bijis pārliecināts antifašists, es neļaušu nevienam izteikt pieņēmumus par ko citu," rakstīja Eiroparlamenta prezidents.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu