Norvēģija rosina piešķirt Nobela miera prēmiju 16 gadus vecai klimata aktīvistei (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Norvēģijas likumdevēji ierosinājuši Nobela miera prēmiju šogad piešķirt zviedru pusaudzei Grētai Tūnbergai, kura iedvesmojusi skolēnus visā pasaulē protestos pieprasīt politiķiem aktīvāku rīcību cīņā ar klimata izmaiņām.

"Mēs esam ierosinājuši Grētu Tūnbergu, jo, ja mēs neko nedarīsim, lai apturētu klimata pārmaiņas, tas būs iemesls kariem, konfliktiem un bēgļiem," ziņu aģentūrai AFP norādīja norvēģu sociālists Fredijs Andrē Ūvstegards.

"Grēta Tūnberga ir sākusi masu kustību, ko es redzu kā milzu ieguldījumu miera uzturēšanā," viņš piebilda.

16 gadus vecā Tūnberga kopš pagājušā gada augusta katru nedēļu protestējusi pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā. Pakāpeniski viņas protesta veids piesaistīja arvien plašāku uzmanību, pamudinot skolēnus uz līdzīgiem protestiem arī citās valstīs.

Plānots, ka piektdien tūkstošiem skolēnu protestēs vairāk nekā 100 valstīs, un aktīvisti cer, kas tas kļūs par pagrieziena punktu šajā kampaņā, kuras mērķis ir pamudināt politiķus uz aktīvāku rīcību.

Tūnberga nesen tviterī norādīja, ka šis ir tikai sākums.

"Es domāju, ka pārmaiņas ir pie horizonta, un cilvēki iestāsies par savu nākotni," viņa piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu