Putins Krimā atzīmē Ukrainas pussalas aneksijas piecgadi (16)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai atzīmētu piecus gadus, kas aprit, kopš Krievija anektējusi Ukrainai piederošo Krimu, okupētajā pussalā pirmdien ieradies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Kremļa saimnieks piedalās svinību pasākumos, arī Balaklavas elektrostacijas atklāšanas ceremonijā Sevastopolē.

Krievijai līdz šim ar grūtībām izdevies nodrošināt elektroapgādi okupētajā pussalā.

"Šodien mēs speram vēl vienu soli Krimas pussalas, kā arī visas Krievijas Federācijas enerģētikas drošības stiprināšanā, reģiona ekonomikas attīstības un infrastruktūras attīstības labā," ceremonijā sacīja Putins.

Vairums pasaules valstu Krievijas veikto Krimas aneksiju nav atzinušas, savukārt NATO pirmdien aneksijai atkārtoti pauda nosodījumu.

"Krievija lietoja spēku pret Ukrainu, lai nelegāli un neleģitīmi anektētu Krimu. Šis Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums," teikts NATO paziņojumā.

"NATO aicina Krieviju nekavējoties izbeigt visus pārkāpumus un nelikumības nelegāli anektētajā Krimā."

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kopš aneksijas Krievijas rubļa vērtība pret ASV dolāru samazinājusies aptuveni par pusi.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu