Par Igaunijas virsrabīna apvainošanu piespriež arestu uz astoņām diennaktīm (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šmuels Kots
Šmuels Kots Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vīrietim, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē Tallinā tika aizturēts par vārdisku uzbrukumu Igaunijas virsrabīnam Šmuelam Kotam, tiesa otrdien piespriedusi administratīvo arestu uz astoņām diennaktīm par sabiedriskās kārtības traucēšanu un narkotisko un psihotropo vielu lietošanu, raksta avīze "Postimees".

Jau ziņots, ka incidents notika sestdien Tallinas centrā, kur galvaspilsētas municipālās policijas patruļa par braukšanu bez biļetes tramvajā bija aizturējusi 27 gadus vecu vīrieti, lai iekasētu no viņa soda naudu.

Vīrietis pret policistiem izturējās nervozi un nesavaldīgi, lietoja necenzētus izteicienus, ilgi runāja ar kādu pa telefonu, bet brīdī, kad ceļā uz sinagogu netālu garām policijas mašīnai gāja virsrabīns ar bērniem, izkliedza viņa virzienā aizskarošus antisemītiskus saukļus.

Patruļa vīrieti nekavējoties apklusināja, solot izsaukt valsts policiju. Incidenta videoieraksts tika nosūtīts valsts policijai. Svētdien vīrietis tika aizturēts kādā no galvaspilsētas tirdzniecības centriem un viņam tika noteikts 48 stundu apcietinājums. Savu vainu viņš atzina.

Šo incidentu asi nosodīja gan Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, gan Igaunijas ebreju kopiena, savukārt Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (EELK) arhibīskaps Urmass Vīlma atklātā vēstulē virsrabīnam pauda nožēlu un atvainojās par notikušo.

Kā pastāstījis Igaunijas policijas Tallinas Centra nodaļas priekšnieks Kaido Sārnīts, lieta sākotnēji ierosināta par naida kurināšanu.

Pēc viņa teiktā, likums noteic, ka par naida kurināšanu uzskatāma publiska kūdīšana un naidu un vardarbību, kas rada apdraudējumu personas dzīvībai, veselībai vai īpašumam. "Ņemot vērā, ka šajā gadījumā nepastāvēja reālas no draudiem izrietošas briesmas, mēs pārkvalificējām nodarījumu par sabiedriskās kārtības traucēšanu, un tiesa tam piekrita," norādījis Sārnīts.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu