Pāvests Francisks atgaiņājas no gredzena skūpstītājiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Katoļu baznīcas galva pāvests Francisks atkal izpelnījies konservatīvo garīdznieku nopēlumu par atkāpšanos no tradīcijām. Šoreiz par strīdus objektu kļuva sociālajos tīklos un televīzijas šovos populārs video, kā Francisks izvairās no ticīgo mēģinājumiem noskūpstīt viņa pāvesta gredzenu.

Par video joko gan sociālajos tīklos, gan arī televīzijas šovos. Amerikāņu satīriskā šova "The Daily Show" vadītājs Trevors Noa otrdienas raidījumā atdarināja Franciska izmanīgās kustības. "Esmu pārsteigts par to, cik ātrs viņš ir un ka viņam tas izdodas ik reizi," sacīja Noa. 

Video tika uzņemts pirmdien, kad pāvests viesojās populārā katoļu svētceļojumu galamērķī Loreto, Itālijā. Kā ziņo medijs "The Guardian", pāvests sasveicinājās ar ļoti daudziem cilvēkiem un apmēram minūti garais video tika nofilmēts, kad garā sveicēju rinda jau gāja uz beigām. 

Franciska aizstāvji norāda, ka viņam pēc tam vēl bija jāsveicinās ar slimajiem un jāvada lūgšana.

Francisks vairākkārt kritizēts par atkāpšanos no baznīcas etiķetes. Šoreiz konservatīvie katoļi nopēluši pāvestu par atkāpšanos no baznīcas doktrīnas un tradīcijām, starp kurām ir arī pāvesta gredzena skūpstīšana.

Trešdien Francisks atļāva mūķenēm un mācītājiem skūpstīt viņa roku, uz kuras ir gredzens.

Pāvesta gredzens simbolizē uzticību un laulību ar baznīcu, kura tiek noslēgta ordinācijas brīdī, uzvelkot šo zelta gredzenu labās rokas zeltnesī. Uz zelta gredzena ir attēlots svētais apustulis Pēteris laivā ar tīklu, simbolizējot apustuļus kā “cilvēku zvejniekus”, tāpēc to  dēvē arī par zvejnieka gredzenu.

Katram pāvestam tiek izgatavots jauns gredzens. Gredzenu izgatavo no zelta, uz tā apkārt attēlam tiek iegravēts jaunā pāvesta vārds. Mūsdienās katrs pāvests lieto Zvejnieka gredzenu pēc paša ieskatiem. Vairums pāvestu tos ikdienā nelietoja. Daži, piemēram, pāvests Pijs XII, savējo pēc koronācijas jeb inaugurācijas ceremonijas beigām tā arī nekad neuzlika, un šai praksei sekoja viņa pēcteči, tostarp sv. Jānis Pāvils II.

Pāvests Francisks savā ziņā mainīja tradīciju, izvēloties savam Zvejnieka gredzenam apzeltītu sudrabu, nevis zeltu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu