Millera izmeklēšanas ziņojums ir 300 lappuses garš (9)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Prokurors Roberts Millers
Prokurors Roberts Millers Foto: AP/Scanpix

ASV īpašā prokurora Roberta Millera ziņojums par Krievijas iejaukšanos 2016.gada vēlēšanās ir vairāk nekā 300 lappuses garš, apstiprinājis ASV Tieslietu departaments. ASV medijos izskanējuši jautājumi, kā ģenerālprokurors Viljams Bars spēja divu dienu laikā izvērtēt simtiem lappušu ziņojumu, kurā bija apkopoti pierādījumi saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa iespējamajiem mēģinājumiem traucēt likuma varu. 

Millers šajā jautājumā savu vērtējumu nesniedza, bet gan izklāstīja pierādījumus un atstāja secinājumus ģenerālprokurora ziņā.

"Īpašais prokurors tātad neizdarīja secinājumu - uz vienu pusi vai otru - par to, vai analizētās darbības uzskatāmas par [likuma varas] traucēšanu," raksta Bars.

"Tā vietā par katru no izmeklētajām darbībām ziņojumā aprakstīti pierādījumi no abām pusēm un atstāj neatrisinātus, pēc īpašā prokurora domām, "sarežģītus" likumdošanas jautājumus un faktus par to, vai prezidenta darbības un nodomus varētu uzskatīt par [likuma varas] traucēšanu. Īpašais prokurors norāda: "Lai arī šajā ziņojumā nav secināts, ka prezidents izdarīja noziegumu, tas arī viņu neattaisno.""

Savukārt saistībā ar aizdomām par sadarbošanos ar Krieviju Millers savā galīgajā ziņojumā neesot ieteicis izvirzīt apsūdzības Trampam vai vēl citiem cilvēkiem, ja neskaita tos, par kuriem informācija jau tikusi publiskota, norādīja Bars.

Millers 22.martā iesniedza savu ziņojumu par izmeklēšanu. 24.martā, jau pēc divām dienām, Bars publicēja četras lappuses garu atreferējumu. Lielākoties viņš tajā saviem vārdiem atstāstīja Millera ziņojuma saturu, vietām citējot īpašo prokuroru.

"Vairāk nekā 300 lappuses - tas liecina, ka Millera kungs iesniedza vairāk nekā tikai lakonisku kopsavilkumu, ko pieprasa Tieslietu departamenta noteikumi, un izvērsti aprakstīja savus secinājumus," norāda medijs "The New York Times". "Tas rada jautājumu - ko Bara kungs varētu būt izlaidis četrās lappusēs, kuras nosūtīja Kongresam."

"Millera ziņojums ir vairāk nekā 300 lappuses garš. Mēs esam redzējuši 101 vārdu," raksta CNN analītiķis Zaharijs Volfs.

"Millera izmeklēšana ilga divus gadus, un tajā bija iesaistīts lērums juristu un izmeklētāju. Līdz šim sabiedrība redzējusi 74 vārdus no pilnā ziņojuma. Šis skaitlis palielinās līdz 89, ja ieskaita Bara kopsavilkuma vienīgo zemteksta atsauci, vai līdz 101, ja ieskaita virsrakstu," uzskata Volfs.

Pēc Bara atreferējuma publiskošanas Tramps priecājas, ka tas viņu "pilnībā attaisno". Runājot par Millera izmeklēšanu, tā tomēr nav taisnība, jo Millers savā ziņojumā īpaši norādījis, ka viņa ziņojums Trampu neattaisno - kā savā atreferējumā norādīja Bars. 

Ceturtdienas vakarā tiekoties ar atbalstītājiem Mičiganā, Tramps pusi no 90 minūtes garās runas veltīja Millera izmeklēšanas noslēgumam, vēsta "The Guardian". Apsūdzības un izmeklēšanu viņš raksturoja kā "absurdas muļķības" un izvirzīja vairākas teorijas par Millera izmeklēšanu un saviem politiskajiem oponentiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu