Ziemas, vasaras vai tomēr visu sezonu riepas? Tāds ir jautājums!

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Bridgestone vasaras riepa Turanza T005 un ziemas riepa Bridgestone Blizzak DM-V2
Bridgestone vasaras riepa Turanza T005 un ziemas riepa Bridgestone Blizzak DM-V2 Foto: TVNET kolāža

Ne viens vien autovadītājs kaut reizi ir aizdomājies, vai pietiks ar tā dēvētajām vissezonas riepām vai tomēr katrai no sezonām izvēlēties savas. 

Ir teiciens: kas der visam, neder nekam

Ja rēķina momentānos izdevumus, izdevīgāks pirkums šķiet vissezonas riepas - uzmontē un brauc visu gadu. Vasaras svelmē un stindzinošā salā. Tomēr tādā gadījumā svarīgi ir atcerēties, ka vissezonas riepas ir kompromiss. Tās nenodrošinās tik labu saķeri ar ceļu vasarā kā vasaras riepas un ziemā kā ziemas riepas. Citiem vārdiem sakot, ar vissezonas riepām mašīnas vadāmība dažādos gada laikos ne tuvu nebūs tik laba kā ar katram gada laikam paredzētu auto apriepojumu.

Pasaulē lielākajam riepu ražotājam Bridgestone padomu arsenālā pat ir labs salīdzinājums ar apaviem, ko valkājam mēs paši. 

Vissezonas riepas ir kā tenisa kortam domāti sporta apavi. Tos var valkāt visu gadu, tomēr noteikti būs brīži, kuros vēlēsies kaut būtu izvēlējies piemērotākus apavus - iešļūcenes vasarā, bet siltus zābakus ziemā.

Ir klimata zonas, kurās tā dēvētās vissezonas riepas noteikti der. Ja nav pārāk karstas vasaras un aukstas ziemas, šādas riepas spēj pildīt paredzētās funkcijas pietiekami labi. Ar mūsu reģionu ir citādāk. Vasaras, kurās pat "kūst asfalts", nav retums, un ziemas ar "melno ledu" un dziļu sniegu ne tik.

Katrai sezonai savas riepas

Šā iemesla dēļ mūsu platuma un garuma grādos jāizvēlas katrai sezonai atbilstošas riepas - mīksta gumijas sastāva riepas ar "rupju" protektoru un daudz smalkiem iegriezumiem, kas spēj no riepas izvadīt sniega putru un nodrošina saķeri uz slidena ceļa ziemā, un cietāka gumijas sastāva riepas ar platām garenvirziena rievām, kas nodrošina labu saķeri un palīdz novērst akvaplanēšanu vasarā.

Vasaras riepas vasarā, ziemas riepas - ziemā

Kādi secinājumi? Ja dzīvo un pārvietojies reģionā, kur ziema aprobežojas ar dažām dienām, kurās nedaudz uzsnieg, droši var iztikt ar visām sezonām un gada laikiem paredzētām riepām. Jārēķinās tikai, ka šādas riepas nav ideālas un karstā vai ļoti aukstā laikā to veiktspēja neatbildīs uz tām liktajām cerībām. Ja atšķirības starp apstākļiem uz ceļa vasarā un ziemā ir ievērojamas, noteikti jāizvēlas ziemas un vasaras riepas. Tas gan izmaksās vairāk, taču neapšaubāmi drošība un arī braukšanas komforts no tā tikai iegūs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu