Pārtikas produkti – lielākie zobu ienaidnieki (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katra ēdienreize dienā ir ļoti svarīgs un nozīmīgs process, un tas, protams, arī ietekmē mūsu mutes un zobu veselību. Bieži vien rodas jautājums par to, cik ļoti produkti, kurus lietojam uzturā, ietekmē mūsu zobu krāsu. Lai izvairītos no zobu krāsas maiņas un zobi paliktu tikpat  balti, jāizvairās no skābiem produktiem uzturā. Tomēr ļoti svarīgi – ne vienmēr skābas vides produkts arī garšas kārpiņām šķitīs skābs, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Darja Ķīse.

Daudzi cilvēki, ikdienā uzturā lietojot dažādus produktus, pat nenojauš, kuri ir tie produkti, kas visvairāk ietekmē zobu krāsu.

Kafija ir viens no spilgtākajiem piemēriem. Kafija ir tumšs dzēriens, kas pavisam noteikti padara mūsu zobus vairs ne tik baltus. Neliels risinājums ir pievienot kafijai vairāk piena, ja vien tas nesabojā vēlamo kafijas garšu.

Melnās tējas un zaļās tējas cienītājiem arī jāatceras, ka šie produkti padarīs Jūsu zobus dzeltenākus.

Vēl kāds produkts, kas dzeltina mūsu zobus, ir vīns – visvairāk jau sarkanvīns. Šis produkts maina zobu krāsu, jo tā sastāvā ir gan tanīni, kuri ir ļoti dzelteni, gan arī pelifenons, kas ir brūns.

Gatavojot pusdienas vai vakariņas, mēs izmantojam dažādas garšvielas, kas ēdienu padara ne tikai baudāmāku, bet arī krāso mūsu zobu emalju. Šādas garšvielas ir karijs, kurkuma un safrāns. Lai zobu krāsa nemainītos, nevajadzētu aizrauties ar šīm garšvielām.

Nenoliedzami, ka vasaras ogas un dārzeņi pie mums Latvijā ir bagāti ar vitamīniem un citām ļoti vērtīgām uzturvielām. Tomēr arī šiem produktiem, piemēram, mellenēm, avenēm, kazenēm un bietēm, ir specifiska krāsa, kas arī ietekmē zobu toni. Zobu krāsu mainīs arī dažādas upeņu vai granātābolu sulas.

Cilvēkiem, kuri ir iecīnījuši ēdienam pievienot sojas mērci, arī jāatceras, ka šis produkts noteikti nesaglabās Jūsu zobus tikpat baltus, kā līdz šim. Sojas mērces sastāvā ir sālsskābe, kura, protams, nelabvēlīgi ietekmē zobu emalju.

Ko darīt, ja tomēr nespējat iztikt bez sarastā nosauktajiem produktiem?  Risinājumi zobu krāsas saglabāšanai ir dažādi:

Regulāri doties pie higiēnista, kur pigmentēto aplikumu var noņemt ar speciāliem pulieriem. Tomēr, lai no tā izvairītos, mājas apstākļos ir ieteicams lietot speciālās pastas, kas satur fermentus, kuri sašķeļ krāsvielu molekulas, dažādas baltinošās zobu pastas, tikai ar tām nevajadzētu aizrauties ilgstoši, kā arī ieteicams izmantot zobu birsti, kura spēj piekļūt visās nepieciešamās vietās. Philips Sonicare elektroniskās zobu birstes sariņi iekļūst dziļi starp zobiem un smaganu līniju, lieliski noņem aplikumu un efektīvi uzlabo smaganu veselību. Ar Philips Sonicare elektronisko zobu birsti aplikums tiek noņemts efektīvi un, ja šī aplikuma uz zobiem nav, tad arī ēdienam nebūs, kur krāsoties, un zobi būs vairāk pasargāti no krāsu maiņas.

Izskalo muti ar ūdeni!

Ja uzturā lietojam skābus produktus, zobi ir jātīra stundu pēc ēšanas.  Ir ieteicams pēc šo vai citu skābu produktu lietošanas muti izskalot ar ūdeni. Tas nedaudz neitralizēs skābo vidi, un tādejādi būs iespēja nedaudz novērst zobu krāsas maiņu. Protams, ir arī citi skābas vides neitralizētāji, piemēram, var apēst siera gabaliņu pēc maltītes vai paņemt košļājamo gumiju, kas satur ksilitolu. Košļājamā gumija stimulē siekalu izdali, kas arī neitralizē skābo vidi.

Protams, ka ir un būs produkti mūsu ikdienā, kas var ietekmēt zobu izskatu, tomēr svarīgi ir piekopt savu mēra izjūtu un rūpēties par savu zobu veselību pienācīgi!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu