Veseli, skaisti zobi - panākumu atslēga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Veseli, kopti un skaisti zobi mūsdienās liecina par cilvēka sociālo statusu, panākumiem, labklājību, kā arī attieksmi pret sevi un apkārtējiem. Kariesa skarti, netīri zobi, sāpīgas, asiņojošas smaganas - murgs, no kura gribas izvairīties.

Tomēr, rīta kafija mundrumam, sarkanā vīna glāze brīvdienu pēcpusdienā, krāsainie augļi un našķi dara savu. Lai gan mēs zinām, ka zobi jātīra regulāri un pareizi, jālieto zobu diegs un reizi pusgadā jādodas pie hgiēnista, mūžīgajā steigā un stresā tas piemirstas.Speciālisti ir vienisprātis, ka izrauto zobu daudzums, zobu kanālu iekaisumi, smaganu saslimšanas un kariess liecina, ka mutes higiēnu ir problēmas.

Kariess, smaganu un mutes dobuma saslimšanas ne vien izraisa diskomfortu un sāpes, bet negatīvi ietekmē mūsu dzīves kvalitāti un prasa dārgu ārstēšanos. Tāpēc atslēgas vārds, lai mēs justos un izskatītos labi, ir profilakse.

Vārds profilakse ir cēlies no sengrieķu vārda “prphylaxis” un nozīmē “iepriekšēja aizsardzība”. Pasaules veselības Organizācija (PVO)  profilaksi definē kā iejaukšanos pirms veselības problēmas radušās, tātad, tā ir cīna ar cēloņiem, nevis sekām.

Eksperti jau gadiem sit trauksmes zvanu - situācija Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, vērtējama kā negatīva, tāpēc problēmai būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. 

Netaupi laiku un naudu mutes kopšanai

Viens no stūrakmeņiem ceļā uz mutes veselību ir regulāra, pareiza zobu tīrīšana divas reizes dienā. Tā mēs varam izvairīties no zobu sāpēm un dārgiem zobārstniecības pakalpojumiem. Profilakse neprasa lielus finansiālos ieguldījumus un atmaksājas daudzkārt. Turklāt, jāatceras, ka kariesā mēs nevaram vainot iedzimtību, sakot: “Mums dzimtā visiem ir slikti zobi, es tur neko nevaru izdarīt.”. 

Kariess ir iegūta slimība, atkarīga no uztura un rūpēm par mutes higiēnu. Bieža uzkošana, saldināti dzērieni un kārtējā “piemiršana” iztīrīt zobus ir faktori, kas veicina kariesa veidošanos.

Un tomēr, ja zobu tīrīšana daudziem no mums kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, ar zobu diegošanu tik labi nesokas. Gara, ķēpīga un ne visai patīkama nodarbe, vai ne?  Jāatceras, ka diegošanai mūsdienās ir alternatīva - tehnoloģija, kas ar ūdens strūklu iztīra starpzobu virsmas un smaganu rieviņu. Starp citu, tieši aiz smaganu rieviņas mēdz paslēpties aplikums, ko iztīrīt ir visai sarežģīti, un ar laiku tas veido zobakmeni.

Uz zobu higiēnas piederumiem nevajag taupīt - kvalitatīva zobu birtse un zobupasta ilgstošā laika periodā patiesi spēj darīt brīnumus. 

Vēl viens “valis”, uz kura balstās mutes dobuma profilakse ir zobu higiēnista apmeklējumums divas reizes gadā. Tieši speciālists ieteks tieši jums piemērotāko mutes dobuma kopšanas taktiku, palīdzēs izvēlēties atbilstošu zobu birsti un kopšanas līdzekļus. Jo vairāk rūpēsimies par zobiem, jo lielāka iespējamība, ka vecumdienās iztiksim bez mākslīgajiem zobiem. 

 Organismā viss ir saistīts

Mutes higiēna nenozīmē tikai rūpes par veseliem, skaitiem zobiem, patīkamu elpu un apburošu smaidu - tā būtiski ietekmē vispārējo organisma stāvokli. Ja pavirši rūpējamies par muti, varam iedzīvoties sirds un asinsvadu sistēmas slimībās, insultā, diabētā un citās kaitēs. Baktērijas, ko izraisa mutes dobuma slimības, ceļojot pa asinriti var nokļūt plaušās un negatīvi ietekmēt elpošanas sistēmas darbību. Vairumam cilvēku, kuri cieš no diabēta, ir mutes dobuma saslimšanas, kas noved pie zobu izkrišanas. Ja baktērijas caur smaganām nokļūst asinsritē, tās var izraisīt sirds slimības un asinsvadu sašaurināšanos. Liels daudzums baktēriju mutē var izraisīt kartoīda artērijas nosprostošanos, kas savukārt nozīmē insulta risku.

Starp citu, pat erektīlai disfunkcijai ir tieša saistība ar rūpēm par mutes dobuma higiēnu, un iemesls nav tikai sapuvušām olām raksturīgā smarža, bet arī baktērijas, kas nokļūst asinsritē, pasliktinot asinsriti visā organismā.

Mutes veselība ietekmē arī vielmaiņu. Pētnieki uzskata, ka 80% no visām slimībām ir saistītas ar problēmām mutes dobumā. 

Tāpēc, būsim gudri, rūpēsimies par mutes ekoloģiju un veltīsim laiku mutes dobuma profilaksei. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu