Par viltotu dokumentu izgatavošanu aizturēti divi vīrieši

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Aizdomās par viltotu personas apliecinošu dokumentu un citu viltotu dokumentu izgatavošanu un realizāciju starptautiskā mērogā Valsts policija (VP) aizturējusi divus Latvijas valstspiederīgos, pavēstīja VP pārstāve Ilze Jurēvica.

Viņa norādīja, ka VP amatpersonas šā gada februāra sākumā aizturēja divus starptautiskas noziedzīgas grupas dalībniekus aizdomās par dažādu valstu viltotu personas apliecinošu dokumentu un cita veida viltotu dokumentu izgatavošanu un realizāciju. VP rīcībā esošā operatīvā informācija liecina, ka aizdomās turētie vīrieši ar noziedzīgo rūpalu nodarbojušies ilgākā laika posmā, tos realizējot gan ar "Darknet" palīdzību, gan sūtot klientiem dažādās valstīs, izmantojot pasta pakalpojumus.

Izmeklēšanas laikā veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas, tostarp atklāta tipogrāfija, kurā viltotie dokumenti izgatavoti. Kratīšanu laikā atrastas un izņemtas dažādu valstu autovadītāju apliecības, invalīdu apliecības, uzturēšanās atļaujas, pases un citi personu apliecinoši dokumenti, kā arī atrasti tādi dokumenti, kas vēl bija izgatavošanas stadijā, un dokumenti, kuriem izgatavošanas laikā radušies defekti. Tāpat atrastas un izņemtas speciālas ierīces viltojumu izgatavošanai - hologrammas, klišejas, ūdens zīmes un citas mantas.

Kā īpašu pavedienu turpmākajā izmeklēšanā Jurēvica izcēla izmeklēšanas laikā iegūto daļu no noziedznieku izveidotās klientu un iepriekš izgatavoto viltoto dokumentu datu bāzes, kas ļauj noprast, ka noziedzīgā rūpala realizēšanas laikā izgatavoti vairāk nekā 300 viltoti dokumenti.

Kriminālprocesa laikā noskaidrotā informācija liecina, ka noziedzīgās grupas dalībnieki izgatavojuši viltotus dokumentus personām no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Beļģijas, Nīderlandes, Šveices, Spānijas, Itālijas, Zviedrijas un Luksemburgas, tostarp noskaidrots, ka tie sūtīti ne tikai uz augstāk minētajām valstīm, bet arī uz Izraēlu, Maroku un Austriju. Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā, kā arī, lai skaidrotu šo dokumentu nepieciešamību personām, VP starptautiskas sadarbības ietvaros, izmantojot "Eiropol" un "Interpol" kanālus, informējusi iesaistīto valstu tiesībsargājošās iestādes fiksēto dokumentu personu identifikācijai un pārbaudes veikšanai.

VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Noziegumu pret īpašumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Māris Priednieks norādīja, ka pieredze liecina, ka parasti personas, kuras iegādājas viltotus dokumentus Latvijā, šeit tos aktīvi neizmanto. Viņš skaidroja, ka valsts likumsargi datubāzēs var vienkārši pārbaudīt, vai attiecīgajai personai konkrētais dokuments ir izsniegts un ir leģitīms, šis fakts gan, Priednieka ieskatā, rada jautājumu, kādam nolūkam viltotie dokumenti bijuši nepieciešami. Viņš uzsvēra, ka izmeklēšanas laikā šis jautājums tiks skaidrots.

Par noziedzīgo nodarījumu VP ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu