Likumsakarīgs vai politisks lēmums? Politologi vērtē Ušakova atstādināšanu (41)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ušakovs sniedz komentārus par savu atstādināšanu no amata
Foto: Ušakovs sniedz komentārus par savu atstādināšanu no amata Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vienprātības par Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atstādināšanu no pienākumu pildīšanas politologu vidū nav. Vieni eksperti uzskata, ka tas esot likumsakarīgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Jura Pūces (A/P) lēmums. Citi ir pārliecināti, ka Ušakova atstādināšana ir politiski motivēta rīcība. Portāls TVNET lūdza ekspertus vērtēt arī to, vai varētu būt iespējama situācija, kurā mērs formāli ir atstādināts, bet turpina ietekmēt un noteikt domes lēmumus līdzīgi kā Aivars Lembergs Ventspilī.

Politikas notikumu komentētājs Filips Rajevskis VARAM vadītāja Jura Pūces lēmumu par Ušakova atstādināšanu vērtē kā likumsakarīgu un noliedz, ka tas būtu politiski motivēts. Tās ir sekas “Rīgas Satiksmes” korupcijas skandālam, intervijā portālam TVNET norādīja Rajevskis.

Ņemot vērā Nila Ušakova gatavību vērsties tiesā sakarā ar lēmumu par viņa atstādināšanu, process vēl tik drīz nebeigsies, ir pārliecināts Rajevskis.

“Kamēram tā tiesāšanās notiks, arī emocijas noplaks ap šo stāstu. Tiesas lēmums būs vairāk kā precedenta lēmums, ar kuru tiks izvērtēta situācija, nevis tiesas lēmums ar politiskām sekām,” zināja teikt eksperts.

Komentejot lēmuma ietekmi uz Rīgas domes valdošās koalīcijas stabilitāti, pēc Rajevska domām tā būšot atkarīga no partijas “Saskaņa” iekšējās stabilitātes.

Atbildot uz TVNET jautājumu, vai šāds Pūces lēmums nenovedīs pie situācijas, ka mērs formāli ir atstādināts, bet faktiski turpina ietekmēt un lielā mērā noteikt lēmumu pieņemšanu domē, līdzīgi kā Aivars Lembergs Ventspilī, Rajevskis apgalvo, ka šāds risks pastāv, taču tas ir zems. Tas var notikt tikai tad, ja Ušakovu neievēlēs Eiropas Parlamentā (EP), portālam TVNET norādīja politikas komentētājs.

Pretējās domās par VARAM vadītāja Jura Pūces lēmumu ir Rīgas Stradiņa universitātes politoloģe Ilga Kreituse. Saskaņā ar viņas teikto, ministrs Latvijā nevar būt apolitisks un neitrāls.

“Atcerēsimies, ka Latvijā visi ministri ir politiskas personas, un viņiem ir sava politiskā atbildība. Līdz ar to politisks ministrs nevar pieņemt lēmumu, kas ir apolitisks. Jo viņš pārstāv noteiktu politisko spēku valdībā,” piebilst Kreituse.

Runājot par salīdzinājumu ar Lemberga gadījumu, Krietuse ir skeptiska. Pēc viņas domām, šīs esot divas atšķirīgas lietas.

“Šinī gadījumā viņš (Ušakovs) paliek par domes deputātu. Lemberga kungam ir ierobežojums būt par domes vadītāju. Un Nils Ušakovs nav atstādināts no citiem amatiem, ko viņš pilda Rīgas domē,” atzīmēja Kreituse.

Komentējot lēmuma ietekmi par Ušakova atstādināšanu uz Rīgas domes valdošās koalīcijas stabilitāti, politoloģe neparedz lielas izmaiņas, jo tās nevienam no partneriem nebūšot izdevīgi.

“Es domāju, ka nekādas lielas iekšējās pārmaiņas notikt nevar. Jo visi saprot, ka notiekot pārmaiņām daļa paliek bez darba un daļa paliek bez politiskās aizmugures. Tāpēc es domāju, ka šeit spēle būs ļoti uzmanīga,” atzīst eksperte.

Tomēr svarīgāks, pēc viņas domām, ir jautājums par jauno “Saskaņas” līderi, proti, kā šī jaunā līdera politiku pieņems parastie “Saskaņas” biedri un “Saskaņas” organizācijas.

Politoloģe Ilze Ostrovska arī uzskata, ka lēmums par Ušakova atstādināšanu ir politisks.

“Jebkurš VARAM lēmums attiecībā uz jebkuru pašvaldību ir politisks lēmums,” ir pārliecināta eksperte.

Komentējot analoģiju ar Aivaru Lembergu, Ostrovska pieļauj, ka tādu modeli varētu izmantot arī Ušakovs. Tomēr tas esot atkarīgs no tā, vai Ušakovs spēs atļauties maksāt advokātiem.

“Lemberga kungam ir pietiekami daudz līdzekļu, lai varētu uzturēt pietiekamu advokātu skaitu, lai varētu šādu situāciju turēt vairāk nekā desmit gadus. Katrā gadījumā, es domāju, ka modelis vai shēma ir ļoti atbilstoša. Es domāju, ka Ušakova kunga atbalstītāji centīsies to situāciju atdarināt,” zināja teikt politoloģe.

Rīgas domes koalīcijas nākotne, pēc viņas domām, būšot atkarīga no tā, vai tiks atklāti jauni pārkāpumi. Par piemēru viņa min situāciju, ja atklātos likumpārkāpumi saistībā ar zemes pirkšanas, pārdošanas vai iznomāšanas jautājumiem. Taču “kritiskais punkts”, pēc Ostrovskas domām, pagaidām nav sasniegts.

Vērtējot Ušakova kandidēšanu EP vēlēšanās, gan Rajevskis, gan  Ostrovska nešaubās, ka politiķis tiks ievēlēts. Ostrovska gan piebilst: ja vien pret Ušakovu netiks izvrizītas kriminālapsūdzības. 

"Ja būs situācija, kur viņam netiek limitētas brīvības un nebūs izvirzītas ļoti nopietnas kriminālapsūdzības, es domāju, ka tur šaubu nav nekādu, ka viņš tiks ievelēts," norādīja eksperte. 

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu