Kas patiesībā iekodēts krāšņajās uzlīmēs uz jaunām autoriepām

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mājsaimniecības elektropreču veikalā noteikti būsiet pamanījuši, ka katru ledusskapi un veļas mazgājamo mašīnu rotā krāšņa uzlīme, kas patērētāju informē par katras iekārtas būtiskākajām īpašībām, piemēram, elektroenerģijas patēriņu. Analogas uzlīmes jau kādu laiku redzamas arī uz jaunām autoriepām, tikai tās vēsta par autobraucējus interesējošiem parametriem.

Bez izmēra, spējas izturēt papildu slodzi un ātruma indeksa uz šīm uzlīmēm var nolasīt datus par vēl vairākiem raksturlielumiem. Rāmītī uz tās redzamas skalas un iepretī tām - burti. Varētu šķist, ka tie ir kaut kādi abstrakti lielumi, tomēr tā nebūt nav. Visam ir skaidrojums.

Izrādās, ka degvielas patēriņa īpatnību skala, kas atrodas kreisajā pusē, norāda uz katrai klasei atbilstoša auto patēriņa attiecību pret labāko rādītāju šajā klasē. Piemēram, ar C klasei atbilstošām riepām apauts auto uz 100 kilometriem tērēs par 0,12 litriem vairāk degvielas nekā tāds pats auto ar A klases riepām. G klases riepas savukārt tērēs par 0,15 litriem degvielas uz 100 km vairāk.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pēc līdzīga principa var uzzināt arī bremzēšanas ceļa atšķirības uz slapja seguma. Proti, ja par etalonu jeb labāko uzskatām A klasi, tad B klases riepām pie 80 km/h bremzēšanas ceļš uz slapja seguma būs par 3 metriem lielāks, bet C klases riepai jāpieskaita vēl metrs. D un E klases riepām tie būs 5 metri, savukārt F un G klases riepām attiecīgi 6 un 7 metri.

Piemēram, Bridgestone premium riepa tērē mazāk degvielas un aptur automobili pat par četriem metriem īsākā distancē nekā tāda paša izmēra taču zemākas klases riepa, bet par to sīkāk šim materiālam pievienotajā video.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu