Saeimas Publisko izdevumu komisija "Rīgas satiksmes" auditu apspriež aiz slēgtām durvīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija Foto: LETA/ Ieva Makare

Balstoties uz auditorkompānijas "Ernst&Young" pārstāvju argumentiem, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija otrdien nolēma SIA "Rīgas satiksme" auditu vētīt aiz slēgtām durvīm.

Komisijas sēde sākotnēji bija atklāta, un tās vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) aicināja iesaistītās puses sniegt viedokļus par to, vai auditā ietvertā informāciju būtu iztirzājama slēgtā vai atklātā formātā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš pauda viedokli, ka ziņojumā paustā informācija ir publiskojama, jo nesatur komercnoslēpumu. Turklāt "Rīgas satiksme" veicot sociālu funkciju un galvaspilsētā tam neesot neviens konkurents. "Mēs neredzam pamatu šā ziņojuma noslepenošanai," sacīja Muciņš.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Faļkovs (S) norādīja, ka pašvaldība ierobežotas pieejamības statusu šim dokumentam noteikusi nav. To esot izdarījuši paši auditori, un pašvaldībai neesot pamata viņu norādījumus nepildīt.

Savukārt "Ernst&Young" pārstāvis Guntars Krols klātesošajiem skaidroja, ka šāda tipa ziņojumi uzņēmumu krīzes situācijās ir standarta procedūra. "Tās nav revīzijas vai auditi klasiskā to izpratnē, tādēļ tie nav atzinumi, kas būtu publiski pieejami. Šie ziņojumi satur komercinformāciju, kas apkopo būtiskākās uzņēmuma darbības jomas un atklāj līgumu nosacījumus ar piegādātājiem," skaidroja Krols, norādot, ka šāda tipa informācija esot jāsargā.

Auditors norādīja, ka šos ziņojumus drīkst izmantot pats uzņēmums, kā arī to esot tiesības saņemt visām uzraugošajām iestādēm. "Taču, no profesionālā viedokļa raugoties, publicēt to nav pieļaujams. Tā ir vispārpieņemta prakse pasaulē," pauda Krols.

Arī viņa kolēģe Liene Cakare sacīja, ka ziņojumā ietverta informācija, ko "Rīgas satiksme" varētu izmantot potenciālajās tiesvedībās ar poļu uzņēmumu "Solaris Bus&Coach" un čehu uzņēmumu "Škoda". "Ziņojumā ir juridiskā analīze par tiem trim iepirkumiem, kurus patlaban izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Publiskojot to, būtu atņemtas iespējas efektīvi risināt līgumu izpildi un saistības," sacīja Cakare.

Cakare arī pauda viedokli, ka medijos izskanējusī informācija par auditā atklāto esot ļoti selektīva un virspusēji secinājumi bieži vien neatbilstot auditā ietverto secinājumu būtībai. Vienlaikus viņa norādīja, ka kompānijas veiktā izpēte ir tikai priekšizpēte un vairāki izgaismotie jautājumi prasot padziļinātu izpēti.

Uzklausot iesaistīto pušu viedokļus, komisija lēma sēdi turpināt slēgtā formātā.

Kā ziņots, auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumā par situāciju "Rīgas satiksmē" konstatēti vairāku trūkumi uzņēmuma darbā, kā rezultātā pēdējo gadu laikā tam nodarīti desmitiem miljonu eiro lieli zaudējumi.

Sākotnēji komisijai "Rīgas satiksme" liedza iespēju ar ziņojumu iepazīties, aizbildinoties, ka auditori tam noteikuši ierobežotas pieejamības statusu. Komisija dokumentu prasīja iesniegt atkārtoti un ziņojuma nesaņemšanas gadījumā komisijas priekšsēdētājs bija iecerējis rosināt parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas politiķa ieskatā nodrošinātu piekļuvi audita ziņojumam.

Audits komisijai tika iesniegts aprīļa sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu