Alžīrijas parlamenta augšpalātas spīkers izraudzīts par pagaidu prezidentu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Abdelbakers Bensalahs
Abdelbakers Bensalahs Foto: EPA/Scanpix

Alžīrijas parlaments otrdien augšpalātas spīkeru Abdelbakeru Bensalahu izraudzījies par pagaidu prezidentu, viņam stājoties demisionējušā ilggadējā valsts vadītāja Abdelaziza Buteflikas vietā.

Šāds solis atbilst konstitūcijai, taču neapmierina protestētājus, kuri pieprasīja, lai Bensalahs un citas augstākās amatpersonas nekandidētu uz pagaidu prezidenta amatu.

Bensalehu neatbalsta Alžīrijas opozīcija un protesta kustība, kas lielā mērā panāca Buteflikas atkāpšanos.

Opozīcija uzskata, ka Bensalehs ir eksprezidenta sabiedrotais, un apšauba, vai viņš spēs nodrošināt demokrātisku pāreju un vēlēšanas.

Buteflika, pakļaujoties armijas spiedienam un protestiem visā valstī, atkāpās 2.aprīlī pēc 20 gadus ilgas atrašanās pie varas.

Pagājušajā trešdienā Alžīrijas Konstitucionālā padome apstiprināja, ka prezidenta amats ir vakants, šādi pēc Buteflikas demisijas paverot ceļu trīs mēnešu pārejas periodam.

Kā paredzēts Alžīrijas konstitūcijā, līdz ar padomes apstiprinājumu valstī sākās 90 dienu pārejas posms jaunu vēlēšanu organizēšanai.

82 gadu vecais Buteflika, kurš pārvietojas ratiņkrēslā, pie varas atradās kopš 1999.gada. 2013.gadā viņš pārcieta trieku un kopš tā laika sabiedrībā parādījās reti.

Alžīrijā 18.aprīlī bija plānotas prezidenta vēlēšanās, kurās Buteflika gatavojās kandidēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu. Tas izraisīja plašus protestus vairāku nedēļu garumā.

Piekāpjoties protestētājiem, Buteflika 11.martā paziņoja, ka nekandidēs uz piekto pilnvaru termiņu, un atliek prezidenta vēlēšanas. Taču demonstrācijas turpinājās, protestētājiem uzskatot, ka prezidenta paziņojumi ir triks, lai paliktu pie varas uz nenoteiktu laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu