"WikiLeaks": pret Asanžu vēstniecībā Londonā izvērsta "spiegošanas operācija" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džuljens Asanžs
Džuljens Asanžs Foto: PA/Scanpix

Pret vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu Ekvadoras vēstniecībā Londonā izvērsta "vērienīga spiegošanas operācija", trešdien paziņoja viņa atbalstītāji.

Rupji pārkāpjot tiesības uz privātumu, Asanža dzīve ierakstīta video, preses konferencē Londonā sacīja "WikiLeaks" redaktors Kristins Hrafnsons.

"Tika izmantotas novērošanas kameras, lai sekotu līdzi katra viņa kustībai un sanāksmei," arī ar advokātiem un ārstiem, turklāt izspiegotas arī Asanža advokātu piezīmes, piebilda Hrafnsons.

Redaktors sacīja, ka nesen devies uz Spāniju, lai tiktos ar avotu, kurš par šiem materiāliem vēlējies saņemt trīs miljonus eiro.

Spānijas tiesnesis šobrīd izskata šo jautājumu, viņš piebilda.

Šie materiāli, domājams, nodoti arī ASV, sacīja Hrafnsons.

"WikiLeaks" advokāte Dženifera Robinsone sacīja, ka organizācija ir "satraukta par Ekvadoras vēstniecības sadarbību ar Savienotajām Valstīm".

Bijušais Ekvadoras diplomāts Fidels Narvaess, kurš savulaik strādājis vēstniecībā Londonā, paudis pārliecību, ka Ekvadora šobrīd "dara visu iespējamo., lai izbeigtu patvēruma nodrošināšanu" Asanžam.

Pagājušajā nedēļā Ekvadoras prezidents Lenins Moreno apsūdzēja Asanžu pastāvīgā viņam piešķirtā patvēruma nosacījumu pārkāpšanā un pavēstīja, ka Kito sākusi saskaņot ar Lielbritāniju kārtību, kādā "Wikileaks" dibinātājs varētu atstāt vēstniecību.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Nesen nāca gaismā, ka Asanžam ASV izvirzītas apsūdzības, taču joprojām nav zināms šo apsūdzību saturs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu