Hermanis dosies uz Krieviju. Putins visu esot sarunājis (21)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Hermanis
Alvis Hermanis Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas tā dēvētajā melnajā sarakstā savulaik iekļautais latviešu režisors Alvis Hermanis ticis pie Krievijas vīzas, lai varētu iestudēt izrādi par bijušo Padomju Savienības prezidentu Mihailu Gorbočovu, intervijā žurnālam "Ir" atklāj pats Hermanis.

Viņš stāsta, ka jau gadu gatavo izrādi par Gorbačovu, un pirmizrāde būšot nākamgad. Pēc dažām dienām režisors braukšot uz Maskavu, kurp viņu uzaicinājis pats galvenā varoņa prototips. "Viņš [Gorbačovs] grib mani personiski satikt un vēl kaut ko izstāstīt," žurnālam saka Hermanis.

Režisors stāsta, ka krievu valodā iestudētajā izrādē Gorbačovu spēlēs Žeņa Mironovs. Izrāde būšot Jaunā Rīgas teātra un Mironova vadītā Maskavas Nāciju teātra kopražojums.

Mironovs esot ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un teicis, ka grib izrādi, bet režisoru nelaižot Krievijā. Tad Putins parunājis ar Krievijas Federālo drošības dienestu, nākamajā rītā atzvanījis Mironovam un teicis: "Tavs pretpadomju elements var braukt."

"Man burtiski tikko iedeva Krievijas vīzu. Kā zināms, es biju "melnajā sarakstā", bet šoreiz ir īpašs iemesls," žurnālam rezumē mākslinieks.

Viņš piebilst, ka iecerējis izrādē pilnībā ignorēt tos sešus gadus, kad Gorbačovs bija Padomju Savienības prezidents. "Izrāde beigsies 1985.gada pavasarī. Tā būs par viņu un sievu Raisu, kuru spēlēs Čulpana Hamatova. Mani vairāk interesē, kā bija iespējams, ka šis smilšu graudiņš iekļuva mehānismā un mehānisms apstājās," par savu topošo izrādi žurnālam "Ir" stāsta Hermanis.

Kā ziņots, 2014.gada oktobrī Maskava Hermani iekļāva tā dēvētajā melnajā sarakstā, liedzot viņam ieceļošanu Krievijā.

Pirms tam Hermanis Krievijā bija iestudējis vairākas izrādes. 2010.gadā viņa iestudētā izrāde "Šukšina stāsti" Krievijas nozīmīgākās teātra balvas "Zelta maska" pasniegšanas ceremonijā saņēma skates galveno apbalvojumu kā labākā lielās formas dramatiskā izrāde. Par to Hermani vēlāk pat paslavēja Putins, neraugoties uz to, ka režisors tajā brīdī jau bija iekļauts Krievijas melnajā sarakstā.

Nav zināms, vai Putina padomnieki bija Kremļa saimnieku informējuši, ka uzveduma režisors ir Hermanis un ka mākslinieks iekļauts "melnajā sarakstā", taču, kā vēstīja prezidenta vietne, Krievijas līderis pēc izrādes esot līdz ar aktieriem uzslavējis arī režisoru un izteicis tam pateicību.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu