Ukrainā atbrīvota Nadija Savčenko (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bijusī Ukrainas armijas pilote un nacionālā varone Nadija Savčenko, kas pērn tika apsūdzēta uzbrukuma parlamentam plānošanā, otrdien tika atbrīvota no apcietinājuma.

Tiesa Kijevas piepilsētā Brovaros atteicās pagarināt Savčenko apcietinājumu, kurā viņa atradās kopš pērnā gada marta, un viņa tika atbrīvota.

Savčenko 2018.gada martā tika aizturēta un apsūdzēta uzbrukuma parlamentam plānošanā, kurā tiktu lietotas rokas granātas un automātiskie ieroči.

Viņa noraidīja šīs apsūdzības un nosauca tās par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko mēģinājumu atbrīvoties no spēcīgas sāncenses.

2014.gadā toreizējo Ukrainas armijas helikoptera piloti Savčenko sagūstīja Krievijas finansēto teroristu bandu kaujinieki Ukrainas austrumos.

Viņa tika izvesta uz Krievijas teritoriju, kur Savčenko izvirzīja apsūdzības slepkavībā, vainojot viņu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos. Krievijas tiesa viņai piesprieda 22 gadu cietumsodu.

Atrodoties ieslodzījumā Krievijā, Savčenko kļuva par simbolu Ukrainas cīņai pret Krievijas agresiju un neklātienē tika ievēlēta par Ukrainas parlamenta deputāti. 2016.gadā viņa tika apmainīta pret diviem Krievijas karavīriem un atgriezās Ukrainā.

Tomēr pēc šīs atbrīvošanas Savčenko strauji zaudēja "politiskā zvaigznes" statusu. Ieņemot prezidentam Porošenko pretēju nostāju, viņa pauda atbalstu tiešām sarunām ar Krievijas atbalstītajām bandām Austrumukrainā, kā arī apsūdzēja Porošenko valdību korupcijā un nekompetencē.

Savčenko arī izteikusies, ka Ukrainai vajadzētu mīkstināt savas pretenzijas uz Krievijas anektētās Krimas pussalas atgūšanu apmaiņā pret kontroles atgūšanu pār okupēto Donbasa reģionu. Viņa arī bez valdības pilnvarojama ir apmeklējusi okupētās teritorijas un tur tikusies ar teroristu bandu vadoņiem.

Savčenko ir atbrīvota laikā starp Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmo un otro kārtu. Otrajā kārtā sacentīsies Porošenko un komiķis Volodimirs Zelenskis, kurš bija pirmās kārtas līderis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu