Naudu saņem, bet strādā citi: RD “konsultanta” Bergmaņa darbi Rīgas Satiksmē (54)

Liene Barisa-Sermule
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Madara Eihe/Re:Baltica

Jau atklātajiem skandalozajiem līdzekļu izšķērdēšanas gadījumiem Rīgas pašvaldības transporta uzņēmumā Rīgas Satiksme (RS) pievienojas vēl viens – Saskaņas domnieks, viens no daudzajiem politkonsultantiem Sandris Bergmanis atskaitēs par padarīto norādījis darbus, kurus veikuši citi un kas padarīti jau pirms viņa parādīšanās uzņēmuma algu sarakstos.

Re:Baltica ir parādījusies līdz šim nebijusi iespēja izpreparēt vienu no RS konsultantu lietām, jo ir pieejamas gan paša atskaites, gan uzņēmuma skaidrojumi, gan citu iesaistīto pušu atbildes.

Par RS konsultantu Bergmanis kļuva 2017. gada 21 jūlijā – mēnesi pēc tam, kad nonāca Rīgas domes deputāta krēslā. Viņš bija viens no Saskaņas domniekiem, kurus iecēla par konsultantiem, bet darbības efektivitāti ne uzņēmums, ne Rīgas dome kā uzņēmuma kapitāldaļu turētājs vispār nemērīja. Dažs no viņiem atzinis, ka daļa naudas, ko viņi saņēma no nepārtraukti subsidējamā pilsētas transporta uzņēmuma, bija jāatmaksā partijas kasē.

Foto: Re:baltica

Bergmaņa alga RS ir iespaidīga ne tikai iepretim vidējai alga Latvijā, bet arī domnieka paveiktajam. Vidējo algu – 1004 eiro mēnesī pirms nodokļiem – Latvijā rēķina par pilnas slodzes darbu, bet Bergmanis 2700 – 2800 eiro ir saņēmis faktiski par vienu pienākumu mēnesī, rāda viņa paša Re:Baltica rīcībā nodotās atskaites.

Kad Re:Baltica sāka pārbaudīt tajās norādīto ziņu patiesumu, izrādījās, ka vairākos gadījumos darbus veikuši citi cilvēki, un tas noticis pirms Bergmaņa parādīšanās uzņēmumā.

Atbild tikai rakstiski

Interviju ar Bergmani par RS konsultanta amatā paveikto Re:Baltica centās sarunāt teju pusgadu, bet aizņemtajam domniekam nebija laika. “Es speciāli esmu sagatavojis atskaiti par katru ceturksni, ko es esmu darījis, – sīki, skaidri aprakstītu,” viņš sāk atbildi uz jautājumu par konsultāciju saturu. Konkrētos pienākumus izskaidrot saviem vārdiem viņš nav gatavs – tikai rakstiski.

Bergmaņa RS iesniegtās atskaites katra aizņem apmēram ceturto daļu no A4 lapas. Garākajā no tām ceturksnī minēti seši paveikti uzdevumi. Saskaitot kopā un izdalot ar darbības laiku – vidēji viens darbs mēnesī. Neviens no tiem nav detalizēts, aprakstot padarīto, rezultātus, darbības jēgu uzņēmumam, nākamos soļus, kā tas būtu kvalificēta konsultanta atskaitēs.

Tā vietā Bergmanis raksta, ka, piemēram, pirmajos divos darba mēnešos iepazinies ar divām instrukcijām un vienu darbības programmu, kā arī intervējis darbiniekus par vēlamajiem uzlabojumiem sociālās drošības jomā. Skaits nav norādīts (RS vēlāk Re:Baltica precizēja, ka runa ir par 25 – 30 no apmēram 4000 strādājošajiem).

Vēlāk viņš piedalījies anketas izstrādāšanā par būvmateriālu preču izmantošanu, pilnveidojis informācijas sniegšanu darbiniekiem, kā arī izteicis priekšlikumus par veselības apdrošināšanas polisēm un darba kārtības noteikumiem. Par to katru mēnesi saņēmis vidēji 2700 eiro pirms nodokļiem

Tādā pašā garā viss turpinās arī 2018.gadā – ar darbiniekiem apspriež sociālās jomas problēmas, piesaista jaunus partnerus darbinieku veselības uzlabošanai, iztaujā par sporta pasākumu nepieciešamību, tāpat sniedz priekšlikumus darba kārtības noteikumiem.

Ja polisē ieliek vairāk masāžu...

No RS atbildēm par Bergmaņa ieteikumu jēgu un ieviešanu uzņēmumā redzams, ka tie ir vai nu formāli, vai ar tiem ir grūti pamatot dārgā konsultanta eksistenci.

Piemēram, Bergmaņa atskaitēs minētā informācijas sniegšanas pilnveidošana darbiniekiem nozīmē, ka “informācija par visiem pasākumiem tiek ievietota Darbinieku motivācijas sistēmā (DAMOS) interneta vidē, izsūtīta epastos visiem epasta lietotājiem, tiek izmantoti citi informācijas nodošanas kanāli,” skaidro uzņēmumā.

Savukārt, kas attiecas uz sociālo nodrošinājumu, to vajagot piedāvāt visiem, ne tikai arodbiedrības biedriem. Tikpat “saturīgs” ir atzinums, ka, iekļaujot veselības apdrošināšanas noteikumos lielāku limitu ķermeņa masāžām, cilvēki to arī vairāk izmanto.

Atceras citus cilvēkus

Vai tam bija jāalgo papildu konsultants un to nevarēja darīt uzņēmuma darbinieki? Faktu pārbaude liecina, ka vismaz atsevišķos gadījumos tā, visdrīzāk, arī noticis. Piemēram, 2018.gada atskaitē Bergmanis min, ka darbinieku veselības aprūpei piesaistīti jauni partneri – Līgatnes Rehabilitācijas centrs un Jaunķemeri.

Rehabilitācijas centra valdes priekšsēdētāja Elīna Malkiela sacīja, ka sadarbība ar RS ir sākta “pilnīgi noteikti vairāk nekā divus gadus atpakaļ”. Detaļas viņa neatceras, bet sarunas varētu būt notikušas caur RS arodbiedrību.

Arī Līgatnē kā sarunu vedēju un organizatori par sadarbību atceras pilnīgi citu personu – RS Personāla pārvaldības daļas konsultanti sociālā nodrošinājuma jomā Vilmu Valaini. “Veselības centrā 4” savukārt par specifisku sadarbību ortožu jomā nezināja – esot sadarbība par kopējām atlaidēm jau no 2016. gada (līdzīgi kā VC4 klientu karšu īpašniekiem).

“Tā nav jūsu kompetence!”

Kopā RS Bergmanim viņa darbošanās laikā samaksājusi 46 400 eiro. Viņš neatbild, vai, pēc paša domām, atalgojumu saņēmis pamatoti, vienīgi aizstāvas, ka pēc nodokļiem uz rokas sanācis mazāk. Par to, ka Rīgas Satiksmē bez viņa ir tik daudz citu konsultantu, neesot zinājis. Tāpat Bergmanis nevarot spriest, cik pamatoti šīs konsultācijas sniegtas. “Saprotiet, tas nav, tā nav mana kompetence, lai to vērtētu, un es domāju – arī jūsu kompetence tā nav,” viņš norādīja.

Iespējams, vērtēšanu vajadzētu nodrošināt tiesībsargājošām iestādēm, jo saskaņā ar likumu publiskas personas nedrīkst slēgt pakalpojumu līgumus par lietām, kuras jādara pašas darbiniekiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/Par!), aprīļa sākumā atstādinot Rīgas mēru Nilu Ušakovu, rīkojumā norādījis, ka šis likums attiecas arī uz RS, jo to finansē dome.

KNAB norādīja, ka vērtē arī situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar konsultantu piesaisti dažādās pašvaldības kapitālsabiedrībās, un arī šo situāciju izvērtēs.

Ernst &Young auditori secinājuši, ka tikai 2018.gadā RS slēgusi šāda tipa līgumus ar 46 Rīgu pārvaldošās Saskaņas un Gods kalpot Rīgai biedriem un partijām nozīmīgām personām. Lielākā daļa pašlaik esot izbeigti.

Šī nav pirmā reize, kad Bergmaņa sakarā rodas aizdomas par fiktīvu darbošanos, kuru apmaksā rīdzinieki. LTV savulaik vēstīja par Patvēruma meklētāju uzņemšanas koordinācijas centru, kuru kūrēja Bergmanis, bet pašiem klientiem par tādu nebija zināms, un tur neviens nerunāja angliski.

Foto: Re:baltica
Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu