Vāks ziedojumus Brīvības pieminekļa izgaismošanai (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Brīvības piemineklis Latvijas proklamēšanas 100.gadadienā.
Brīvības piemineklis Latvijas proklamēšanas 100.gadadienā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds sāk jaunu labdarības kustību "Gaisma mūsu brīvībai!", aicinot ikvienu ziedot, lai tiktu izgaismots Brīvības piemineklis, informēja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda pārstāve Ilze Ošāne.

Viņa norādīja, ka kopumā Brīvības pieminekļa izgaismošanai būs nepieciešami ievērojami līdzekļi, un, lai aprēķinātu precīzās izmaksas, fonds sākotnēji veiks projekta skiču izstrādi, kam vajadzīgi 18 000 eiro.

Ošāne atgādināja, ka bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers pērn ar domubiedru grupu dibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu, lai tiktu izgaismots Brīvības piemineklis un sakārtota likumdošana par to. Fonds jau paveicis pirmos darbus.

Pateicoties pirmajam korporatīvajam ziedotājam, Brīvības piemineklim, pirmo reizi tā vēsturē, veikta digitālā uzmērīšana, kā arī, iesaistoties Latvijas bibliotekāriem, reģionos tiek veidotas vietējās rīcības komitejas ziedojumu piesaistei.

Ošāne informēja, ka Brīvības pieminekļa fonda mērķis nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu, izmantojot jaunākās gaismu tehnoloģijas. Paredzēti konkrēti darbu posmi - projekta izstrāde, koncepcijas un skiču publiska apspriešana, projektēšana un apgaismojuma uzstādīšana.

Brīvības pieminekļa izgaismošana plānota trīs dažādās noskaņās - ikdienas apgaismojums, kas iedegas līdz ar tumšā laika iestāšanos, svētku izgaismojums, ko izmanto valsts svētkos vai citos svinīgos, tostarp ar valsts protokolu saistītos sarīkojumos, kā arī īpašais izgaismojums, kas radīs māksliniecisko darbību.

Lai mērķi sasniegtu, tiek organizēta līdzekļu vākšana, un sabiedrība aicināta ziedot un iesaistīties skiču apspriešanā, lai izvēlētos labāko Brīvības piemineklim.

Ošāne norādīja, ka līdztekus Brīvības pieminekļa izgaismošanai fonds aktīvi rīkosies, lai Saeimā pieņemtu likumu par Brīvības piemineklī un Brāļu kapiem, kā arī rosinās sabiedrības interesi par Brīvības pieminekli, tā vēsturi un simbolisko lomu dažādos vēstures posmos.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Zatlers sacīja, ka katram ir savs priekšstats par Brīvības pieminekli. "Trīs zvaigznes uz zilu debesu fona, pieminekļa siluets uz saulrieta fona. Bet skarbā patiesība ziemas vakarā ir citāda. Tumsa. Nav redzamas ne zvaigznes, ne uzraksts "Tēvzemei un brīvībai". Kad pamanīju to, nolēmu rīkoties - izgaismot pieminekli, tā, lai pastaiga vakarā gar to, sagādātu prieku un nacionālu lepnumu," skaidroja Zatlers.

Fonda valdē un padomē pievienojušies dažādu nozaru eksperti, kuriem rūp šī Latvijas simbola vērtība un saglabāšana nākamajām paaudzēm - Zatlers, zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis, Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda valdes loceklis un grāmatas "Brīvības piemineklis" autors Pēteris Cielavs, labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, Pasaules Brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēde, Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē prezidija pārstāve Kristīne Saulīte un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris, Valsts aizsardzības un patriotisma fonds "Namejs" valdes priekšsēdētājs Raimonds Graube.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds saņēmis pirmos ziedojumus no 17 privātpersonām. Iesaistījušies arī vairāki partneri, kas ziedo gan savu darbaspēku, gan radošo potenciālu, lai izgaismotu Brīvības pieminekli.

Turpmāk darbosies arī fonda jaunizveidotais saziņas kanāls - mājaslapa "www.brivibaspiemineklis.lv".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu