Putina "kapi" Krievijas pilsētās. Kas tos veido un kāda ir šīs akcijas jēga? (26)

Foto: twitter
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kopš šā gada marta Krievijā norisinās savdabīga akcija – vairāku organizāciju aktīvisti dažādās Krievijas pilsētās izvieto Krievijas prezidenta Vladimira Putina “kapa” pieminekļus. Aktīvisti pauž viedokli, ka šī kampaņa šobrīd jau ir izvērsusies par valsts mēroga zibakciju, kuras mērķis ir parādīt, ka Putins “Krievijas pilsoņiem ir miris”. Līdz šim šādi pieminekļi bijuši uzstādīti vismaz septiņās Krievijas pilsētās - pēdējais no tiem bija vērojams 21.aprīlī Krievijas pilsētā Jekaterinburgā, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Divās pilsētās “Putina kapus” iekārtoja organizācijas “Agit Rossija” aktīvisti.

Organizācijas pārstāvis Grigorijs Kudrjavcevs aprīļa sākumā tika aizturēts saistībā ar šāda pieminekļa uzstādīšanu Sanktpēterburgā – viņam tika piemērots arests uz deviņām diennaktīm.

Kas ir “Agit Rossija”?

Kā skaidro Kudrjavcevs, organizāciju “Agit Rossija” dibināja vairāki aktīvisti, kuri pirms 2017.gada protesta akcijām iepriekš nebija nodarbojušies ar politisko darbību. Ar aģitāciju uz ielām toreiz pārāk daudz cilvēku nenodarbojās, tāpēc tika pieņemts lēmums aizpildīt šo nišu.

Kustība “Agit Rossija” apvieno dažādu vecumu un politisko uzskatu cilvēkus. Šos cilvēkus vieno vēlme cīnīties ar diktatūru un totalitārismu, kā arī ar Putina režīma propagandu.

Lielākā daļa organizācijas aktīvistu un atbalstītāju nav sasvstarpēji pazīstami – viņu komunikācija lielākoties norisinās anonīmi.

Pat akciju īstenošanas laikā cilvēki neiepazīstas tuvāk un viņi nekontaktējas arī pēc akcijas beigām.

Kudrjavcevs uzsver, ka aktīvistu mērķis nav kļūt populāriem, tāpēc viņi izvēlas darboties anonīmi.

Dažādas akcijas Krievijas pilsētu ielās “Agit Rossija” veic kopš 2017.gada. Šo akciju mērķis ir pievērstu uzmanību dažādām nopietnām sociālām problēmām.

Viena no spilgtākajām organizācijas akcijām notika 2018.gada 20.decembrī – šajā dienā notika Putina ikgadējā preses konference.

“Agit Rossija” aktīvisti šajā dienā Sanktpēterburgas metro bija izlīmējuši plakātus, uz kuriem attēlots Putins, Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs un uzskaitītas viņu abu “dāvanas” Krievijas iedzīvotājiem Jaunajā gadā – nodokļu un pensionēšanās vecuma palielināšana, kā arī komunālo pakalpojumu tarifu pieaugums.

Pēc šīs akcijas “Agit Rossija” sāka piesaistīt jaunus līdzīgi domājošus cilvēkus no dažādām Krievijas pilsētām, tādējādi sākot strauju un aktīvu attīstību.

Organizācija dažādas akcijas mēģina rīkot regulāri, tomēr ne vienmēr tas izdodas Krievijas varas iestāžu pievērstās “uzmanības” dēļ – aktīvistiem pat tiek sekots.

Kudrjavcevs norāda, ka policijas un ekstrēmisma apkarošanas centra darbinieku interese par “Agit Rossija” aktīvistiem jūtami palielinājās pēc pirmo Putina “kapu” parādīšanās.

No kurienes parādījās “Putina kapi”?

Pirmā Krievijas prezidenta “kapavieta” parādījās Krievijas pilsētā Naberežnije Čelni, bet otrā – Krievijas galvaspilsētā Maskavā. Savukārt trešais Putina “kaps” bija redzams Vācijas pilsētā Berlīnē.

Uzskatāms, ka zibakcija pēc būtības sākās Maskavā, kur “kapa” pieminekli Putinam izvietoja cilvēki, kas iesaistījās akcijā “Beztermiņa protests”.

“Agit Rossija” publicēja informāciju par šo akciju, tādējādi atbalstot publiska protesta izteikšanas kampaņu.

Arī paši “Agit Rossija” dalībnieki iesaistījās “Putina kapu zibakcijā”.

Ceturto Putina “kapu” Sibīrijas pilsētā Kurgānā uzstādīja “Agit Rossija” aktīvisti.

Arī piektais “kaps”, kas parādījās Sanktpēterburgā pie baznīcas, bija “Agit Rossija” aktīvistu īstenots projekts.

Šis kapakmens parādījās 3.aprīlī pie pie Svētā Īzaka katedrāles – tieši šis “kaps” ieguva līdz šim plašāko publicitāti sociālajos tīklos.

Uz šī pieminekļa zem Putina attēla bija redzams uzraksts “Nodeva Krievijas tautu”.

Aizturēšanas

Kudrjavcevs stāsta, ka viņš nav piedalījies Sanktpēterburgas akcijas īstenošanā un viņš arī nav pazīstams ar pieminekļa uzstādītājiem.

Tomēr saistībā ar šo akciju tika aizturēts tieši viņš. Kopā ar viņu aizturēts arī kāds “Beztermiņa protesta” aktīvists.

Kudrjavcevs norāda, ka viņš sodīts par šīs akcijas rīkošanu, lai gan lietas materiāli pat nepierāda, ka viņš šajā akcijā vispār būtu piedalījies.

Abiem vīriešiem tika piespriests arests uz vairākām dienām.

Kudrjavcevs norāda, ka pirms oficiālās tiesas sēdes sākuma tiesnesis viņam paziņojis: “Mēs jūs vairs nebrīdinām, bet sakām tieši – brauciet prom no valsts”.

Psiholoģiskais spiediens turpinājies arī laikā, kad Kudrjavcevs izcietis viņam piespriesto arestu.

Pastaigu laikā citi aizturētie viņam teikuši, ka ja viņš turpināšot savas aktivitātes, viņš “iekritīšot” par narkotikām un tiks notiesāts jau pēc krimināllikuma.

Kudrjavcevs uzskata, ka šie citi “aizturētie” varētu būt Krievijas ekstrēmisma apkarošanas iestāžu darbinieki vai viņu uzdevumā darbojušies cilvēki.

Kudrjavcevs uzsver, ka “Agit Rossija” nav ekstrēmistiska vai radikāli noskaņota organizācija.

Organizācija pat neizskata variantu, kad pret kādu no tās dalībniekiem varētu tik safabricēta krimināllieta.

Pēc aresta izciešanas Kudrjavcevs arī pamanījis, ka viņam regulāri seko cilvēki, kas tērpušies civilā apģērbā.

Piemēram, 20.aprīlī, kad viņš vakarā nācis mājās, pie viņa nama kāpņu telpas dežurējuši trīs cilvēki.

Viens no viņiem kopā ar Kudrjavcevu iekāpis arī liftā. Esot bijis labi redzams, ka attiecīgā stāva šis cilvēks izvēlas uz labu laimi.

Šie cilvēki pie Kudrjavceva mājas tovakar dežurējuši vēl vairākas stundas.

Aktīvists gan uzsver, ka psiholoģiska spiediena izdarīšana vai draudu izteikšana viņu pārāk neuztrauc. Kudrjavcevs uzskata, ka šādi rīkojoties Krievijas varas iestādes izrāda savu bezspēcību.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu