Neparastas idejas, kā saimniecībā izmantot sāli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sāls ir viena no visvairāk izmantotajām garšvielām ēdienu pagatavošanai, taču nav noslēpums, ka šis minerāls ir arī labs palīgs mājas uzkopšanā. Lūk, astoņas radošas metodes, kā saimniecībā izmantot sāli.

Neļauj āboliem palikt brūniem

Ja izkārto sagrieztus ābolus uz šķīvja un pasniedz tos kā uzkodu viesiem, tie pēc kāda laika sāks brūnēt un kļūs nepievilcīgi. Sajauc bļodā siltu ūdeni un pustējkarotes sāls, līdz tas izšķīst, un iemērc uz 10 minūtēm ābolu šķēlītes. Pēc tam tās noskalo zem tekoša ūdens un liec galdā. Sāls apturēs oksidēšanās procesu, kura dēļ āboli iegūst brūno virskārtiņu.

Foto: Pixabay

Atdzesē dzērienus ātrāk

Tuvojoties vasarai, tuvojas arī dārza ballīšu sezona, kas nozīmē, ka dzērienu atdzesēšana ledus gabaliņos drīz kļūs par nepieciešamību. Lai pēc iespējas ātrāk atdzesētu dzērienus, ieber ledu bļodā vai speciālajā ledus spainī un uzber rupjo sāli. Pēc tam liec šampanieša vai vīna pudeli tā, lai ledus apņem pudeli līdz teju pašam korķim. Jau pēc 10 līdz 12 minūtēm dzērieni būs gatavi pasniegšanai.

Notīri koka dēlīti

Lai novērstu nepatīkamās smakas, kas reizēm nāk no koka dēlīša, ņem talkā sāli. Bagātīgi apber dēlīti ar jūras sāli un maigi paberzē ar mitru lupatu. Pēcāk sāli izber miskastē un dēlīti rūpīgi noskalo ar vēsu ūdeni.

Foto: Pixabay

Atbrīvojies no ķiploku un sīpolu smakas

Nekas nav nepatīkamāks par ķiploku vai sīpolu smaku, kas nepazūd no rokām arī pēc vairākām roku mazgāšanas reizēm. Sajauc nelielā bļodā ūdeni, sāli un mazliet citrona un neilgi pamērcē šajā mikstūrā rokas. Pēc tam kārtīgi nomazgā tās ar ziepēm. Ņem vērā, ka līdzeklis ir kodīgs un tas nederēs tiem, kam ir sausa un jutīga roku āda. Arī normālas ādas īpašniekiem pēc roku nomazgāšanas ir ieteicams rokas ieziest ar mitrinošu roku krēmu.

Iztīri notekcaurules

Aizsērējušās caurulēs ieber vienu ēdamkaroti rupjā sāls un noskalo to ar karstu ūdeni. Tas atbrīvos caurules no taukainām ēdiena paliekām, kas ir biežākais izlietnes aizdambēšanās iemesls.

Foto: Pixabay

Atvieglo kakla sāpes

Neatkarīgi no tā, vai ir gadījies apslimt vai iepriekšējā vakarā dziedāts līdzi roka dziesmām, kakla skalošana ar sālsūdeni ievērojami atvieglos sāpes un palīdzēs atgūt balsi.

Atjauno stikla traukiem spīdumu

Vecākām vāzēm, kafijas kannām, stikla karafēm ir paradums kļūt miglainām un nespodrām. Ņem talkā sāli – trešdaļu glāzes jūras sāls sajauc ar divām ēdamkarotēm baltā etiķa, līdz tas iegūst pastas agregātstāvokli – lielākiem traukiem pagatavo lielāku daudzumu pastas, izmantojot šo pašu proporciju. Iesmērē pastu stikla trauku iekšpusē, bet ārpusē centies to uzklāt uz dekoratīvajiem elementiem. Ļauj pastai iedarboties aptuveno 20 minūtes un noskalo to zem silta, tekoša ūdens. Pēcāk noslauki trauku ar sausu dvieli.

Foto: Pixabay

Iztīri kafijas krūzītes

Uzber sāli uz trauku sūkļa un ar to paberzē krūzīšu iekšpusi, kuru iekrāsojusi melnā tēja vai kafija. Sāls darbosies kā abrazīvs un ķīmisks līdzeklis pret karsto dzērienu nosēdumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu