Izraēlas prezidents jauno Knesetu skubina uz vienotību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins, otrdien zvēresta nodošanas ceremonijā uzrunājot Izraēlas parlamenta jaunā sasaukuma deputātus, aicināja likumdevējus pēc asajām priekšvēlēšanu cīņām uz vienotību.

"Mēs esam izgājuši cauri sarežģītam vēlēšanu periodam. Mēs zākājām, un mēs zākājām," viņš sacīja. "Tagad pietiek. Mums ir jāpakāpjas, jāliek malā vēlēšanu zobeni un jānotīra netīrumi. Politiskie apsvērumi vairs nevar būt vienīgais kompass."

No 120 Kneseta deputātiem 49 ir jauni likumdevēji.

Sieviešu skaits deputātu vidū ir sarucis no 35, kas bija rekords, uz 29, un tagad sievietes ir ceturtā daļa no likumdevējiem.

Knesetā ir 12 deputāti neebreji - desmit arābi un divi druzi.

Jaunajā Knesetā ir pieci homoseksuāli deputāti. Iepriekšējā sasaukuma parlamentā bija divi šādi deputāti.

Labējā spārna partijai "Likud" un Benija Ganca vadītajai centriskajai partijai "Zilais un baltais" ir vienāds deputātu skaits - 35. Pavisam parlamentā ir 11 frakcijas.

Līdzšinējā premjerministra Benjamina Netanjahu labējo blokam ir par desmit mandātiem vairāk nekā centriski kreisajam blokam, līdz ar to Netanjahu ir pietiekams atbalsts, lai prezidents valdības veidošanu uzticētu viņam.

Netanjahu šobrīd risina sarunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem. Tiesa gan, viņam varētu būt grūtības samierināt ultraortodoksālās un sekulārās frakcijas valsts un reliģijas jautājumos.

Knesetā ir trīs reliģiskas partijas ar kopumā 21 deputātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu