Idejas, kā iesaistīt bērnu dārza darbos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Rosīšanās dārzā ir teju vai terapeitiska nodarbe pieaugušajiem, taču mazajiem ziķeriem tikai īpaši retos gadījumos dārza darbi izraisa sajūsmas spiedzienus. Taču darbošanās dārzā ir visnotaļ veselīga aktivitāte mazajiem – laiks tiek pavadīts svaigā gaisā, tā nāk par labu muskuļiem un pēcāk izaudzētie augi bērniem sagādās gandarījumu. Dārza darbiem nav jābūt garlaicīgiem vai mokošiem – lūk, kā bērnu var iesaistīt dārza darbos.

Sāc ar maziem soļiem

Uzdod mazajam uzdevumu iesēt viegli audzējamu augu sēklas, piemēram, saulespuķes, kliņģerītes vai samtenes. Ja bērnam šī ir pirmā reize dārza darbos, uzdod izpildīt pavisam vienkāršus darbiņus, piemēram, izkaplēt dobi, aplaistīt puķes vai iebērt melnzemi podiņos. Arī pavisam elementāri darbi iemācīs bērnam atbildību un radīs gandarījumu par paveikto.

Foto: Pixabay

Dabiskais rotaļlaukums

Nav noslēpums, ka mūsdienās bērni arvien vairāk attālinās no dabas, taču ar dārza darbiem ir iespējams atjaunot šo saikni. Iemāci bērnam atrast jautrību un skaistumu arī dārzā. Dodies iepazīt dabu uz dabas parkiem, botāniskajiem dārziem vai rezervātiem.

Nebaidies nosmērēties

Bērniem patīk rotaļāties un bieži vien šīs rotaļas ietver iespēju nosmērēties. Dārza darbi ir tā nodarbe, kas ļauj bērniem ķēpāties pēc sirds patikas – sākot ar nezāļu ravēšanu, beidzot ar lēkāšanu peļķēs un bedru rakšanu. Iegādājies bērniem specializētus dārza rīkus un iedrošini viņus līdzdarboties dārza iekopšanas darbos.

Foto: Unsplash

Ēdamie labumi

Apvieno dārza darbus ar veselīgas ēšanas paradumiem. Pastāsti, kā svaigi augļi un dārzeņi no sēklas nonāk līdz šķīvim un iemāci, ka arī viņi var paši izaudzēt savu pārtiku. Sāc ar viegli audzējamiem dārzeņiem un augļiem, piemēram, kopā iesējiet zirņus, pupas, redīsus, burkānus, salātus un zemenes. Apziņa, ka paša iestādītos augus varēs arī apēst, mudinās mazos iesaistīties dārza darbos un lolot pašu iestādītos augus.

Padari dārza darbus par spēli

Ļauj vaļu radošumam un izplāno dažādas spēles bērniem, kas ir saistītas ar dārza darbiem, piemēram, rīko ogu lasīšanas sacensības un apbalvo uzvarētājus ar konfektēm vai arī, kurš ātrāk aplaistīs ziedus. Šādas izklaides radīs degsmi bērniem iesaistīties dārza iekopšanā.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu