Lietuva vēršas pie EK jautājumā par bezatbildīgu Baltkrievijas attieksmi pret kodoldrošību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lietuva piektdien vērsusies Eiropas Komisijā jautājumā par bezatbildīgu Baltkrievijas attieksmi pret kodoldrošību un savām starptautiskajām saistībām attiecībā uz abu valstu robežas tuvumā topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES), paziņojusi Ārlietu ministrija.

Vēstulē, kas adresēta EK viceprezidentam Marošam Šefčovičam, Eiropas Savienības (ES) augstajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni, kā arī enerģētikas, vides un attīstības komisāriem, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns vērsuši uzmanību uz Baltkrievijas izvairīšanos sadarboties ar ES vides aizsardzības un kodoldrošības jautājumos.

Dokumentā arī vēlreiz atgādināts par Baltkrievijas nepieņemamo attieksmi pret vides aizsardzības un kodoldrošības problēmām, kas saistītas ar Astravjecas AES, un par to, ka Minska nepilda savas starptautiskās saistības.

"Šī vēstule ir signāls Eiropas Savienības amatpersonām, ka nekavējoties jāsper soļi, lai gādātu par visas ES drošību," paziņojumā presei norādījis Linkevičs. "Mēs aicinājām Eiropas Komisiju uzņemties līdera lomu un izstrādāt visaptverošu tuvāko ES pasākumu plānu attiecībā uz Astravjecas AES."

Astravjecas AES projektu, ko aptuveni 30 kilometrus no robežas īsteno Krievijas korporācija "Rosatom", Lietuva uzskata par nedrošu un jau gadiem ilgi centusies panākt tā apturēšanu.

Lietuvas Seims aizpērn vienprātīgi pieņēma likumu, kurā atzīts, ka šī spēkstacija ir nedroša un apdraud Lietuvas nacionālo drošību, vidi un sabiedrības veselību, un Lietuvas valdība drīz pēc tam apstiprināja plānu, kā bloķēt tajā ražotās elektroenerģijas importu. Lietuva arī rosinājusi Eiropas Savienības (ES) līmenī noteikt šajā spēkstacijā ražotās elektroenerģijas importa embargo, taču šīs priekšlikums nav radis atbalstu ES institūcijās un citās dalībvalstīs.

Minska Lietuvas pārmetumus noraida, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Lukašenko iepriekš īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Espo konvencijas dalībvalstis februārī atzina, ka Astravjecas AES būvlaukuma vieta izraudzīta, pārkāpjot šo ANO konvenciju, kura reglamentē ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā, taču no šā atzinuma automātiski neizriet nekādas sankcijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu