Valsts kontrole pirmdien publicēs revīziju par Rīgas pašvaldības piešķirtajām dotācijām RTAB un "Riga.lv"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas tūrisma attīstības biroja vadītāja Vita Jermoloviča
Rīgas tūrisma attīstības biroja vadītāja Vita Jermoloviča Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts kontrole pirmdien, 13.maija, publicēs revīzijas ziņojumu "Rīgas pilsētas pašvaldības piešķirto dotāciju biedrībām un nodibinājumiem likumība un lietderība", aģentūru LETA informēja Valsts kontrolē.

Revīzijas ziņojuma uzmanības centrā ir divi pašvaldības nodibinājumi - Rīgas Tūrisma attīstības birojs un "Riga.lv".

Revīzijas ziņojums tiks publicēts plkst.7. Savukārt plkst.8.30 Valsts kontroles telpās notiks preses konference, kurā uzstāsies Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka un sektora vadītāja Nataļja Mihailova.

Rīgas pašvaldībā veiktajā revīzijā Valsts kontrole vērtēja pašvaldības biedrībām un nodibinājumiem novirzītā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesus. Revidenti analizējuši, kā pašvaldība nodibinājumiem piešķir finansējumu un kādiem mērķiem tas ir izlietots.

Revīzija veikta par laika posmu no 2016.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 30.jūnijam.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Valsts kontroles ziņojumā galvenokārt tiek pārmesta nesaprotama nodibinājumu funkciju dublēšanās ar domes departamentu darbību, nepārskatāma pārvaldība un finanšu izlietojums, kā arī nesaprotamas operācijas ar preču zīmju iegādi un pārdošanu.

Tāpat tiek kritizēti izdevumi par darījumu braucieniem, jo neesot iespējams gūt viennozīmīgu pārliecību par to saturu - vai tie bijuši izklaides vai darba braucieni. Vēl ziņojumā tiekot norādīts, ka nav izprotams, pēc kādiem principiem nodibinājumi citām sabiedriskajām organizācijām piešķir finansējumu, neesot skaidrs, ar ko tieši nodarbojas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa un ar ko - "Riga.lv", un kurā brīdī ir efektīvāk aktivitātes īstenot domei, bet kurā - nodibinājumam "Riga.lv".

"Riga.lv" dotācija no pašvaldības budžeta šogad ir 1,77 miljoni eiro, bet 2018.gadā bija 1,96 miljoni eiro. Lemjot par pašvaldības budžetu, opozīcija jau aizvadītajā gadā centās iepazīties ar dotācijas izlietojumu un pamatojumu, taču pilnvērtīga informācija viņiem sniegta netika.

Lai gan "Riga.lv" dibinātājs ir pašvaldība, nodibinājuma statūtos norādīts, ka lēmumu par likvidāciju pieņem valde, saņemot dibinātāju sapulces piekrišanu. Vienlaikus, dibinātāju sapulces kompetencē esošus lēmumus pieņem Rīgas domes priekšsēdētājs vai viņa pilnvarota persona.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka "Riga.lv" valdē strādā Rīgas domes Finanšu departamenta pārstāvis Andris Konošonoks un Ģirts Dripe. 2018.gadā nodibinājums strādājis ar 1,96 miljonu eiro lielu apgrozījumu un 697 106 eiro peļņu.

Savukārt RTAB valdē strādā Guntars Grīnvalds, Vita Jermoloviča un Rīgas domnieks Maksims Tolstojs Maksims (S). Pērn nodibinājums strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu.

LETA jau vēstīja, ka partijas "Latvijas attīstībai" (LA) Rīgas domes frakcijas vadītājs Viesturs Zeps nosūtījis vēstuli Ģenerālprokuratūrai, lūdzot izvērtēt, vai Valsts kontroles revīzijā konstatētajos pārkāpumos nodibinājuma "Riga.lv" darbībā saskatāmas noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu