Skvernelis pēc sakāves vēlēšanās atkāpsies no Lietuvas premjera amata (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis Foto: EPA/AFI

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, kuram neizdevās iekļūt prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, naktī uz pirmdienu solīja atkāpties no amata, bet pieļāva iespēju, ka valdošā koalīcija varētu tikt saglabāta.

"Tas, ka es neiekļuvu otrajā kārtā, ir manis kā politiķa novērtējums. Es kā politiķis pieņemu šo novērtējumu un man ir jāsper šis solis", premjers paziņoja telekanālam LRT.

"Var notikt, ka tas pats valdošais vairākums veidos valdību un tai būs savs premjerministrs," piebilda Skvernelis. Valdošās koalīcijas sastāvā ir divas partijas - Zemnieku un zaļo savienība un Sociāldemokrātu darba partija.

Premjers sacīja, ka sabiedrības atbalsts ir nepieciešams reformu veikšanai. Viņš arī apsolīja jūlijā iesniegt atlūgumu.

Prezidenta vēlēšanās svētdien visvairāk balsu ieguvušais kandidāts Gitans Nausēda naktī uz pirmdienu žurnālistiem Viļņā sacīja, ka pēc premjera Skverneļa atkāpšanās ir reāli iespējamas Seima pirmstermiņa vēlēšanas, lai gan šis scenārijs nav pilnīgi ticams.

Viņš sacīja, ka pēc Skverneļa demisijas tā pati valdošā koalīcija varētu turpināt darbu ar citu premjeru, vai varētu tikt izveidota mazākuma valdība vai tehnokrātu valdība.

"Manuprāt, situācija ir tāda, ka ir daudz alternatīvu," teica Nausēda.

"Ir iespējama tā pati valdošā koalīcija ar citu premjeru, ir iespējama mazākuma valdība, tehnokrātu valdība (..) Vismazāk iespējamas, ko tomēr nevajadzētu izslēgt, ir Seima pirmstermiņa vēlēšanas," viņš piebilda.

Ja valdošajai Zemnieku un zaļo savienībao būs labvēlīgas maijā gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, tad varbūt nekas nemainīsies, sacīja Nausēda.

Saskaņā ar prezidenta vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem vēlēšanu otrajā kārtā iekļuva neatkarīgais kandidāts Nausēda un opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte Ingrīda Šimonīte.

Pēc datu saņemšanas no 1965 vēlēšanu iecirkņiem Nausēda ieguvis 30,93% balsu, bet Šimonīte – 30,89%. Ir pavisam 1972 iecirkņi.

Skvernelis svētdienas vakarā paziņoja, ka atkāpsies no valdības vadītāja amata, ja neiekļūs prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

"Varu skaidri pateikt - ja es vai mēs šodien zaudēsim, ja neiekļūsim otrajā kārtā, es 12.jūlijā noteikti iesniegšu atlūgumu. Tā ir valdības darba pēdējā diena, un valdība demisionēs," sacīja Skvernelis svētdienas vakarā žurnālistiem savā vēlēšanu štābā.

12.jūlijā stāsies amatā jaunievēlētais prezidents. Atbilstoši Lietuvas konstitūcijai, stājoties amatā jaunajam prezidentam, valdība noliek pilnvaras, taču parasti jaunais prezidents valdības vadītāju nemaina.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu