Sanderss aicina atbalstīt Zaļo jauno kursu ASV politikā (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnijs Sanderss
Bērnijs Sanderss Foto: AFP/SCANPIX

ASV senators Bērnijs Sanderss, kurš pretendē uz demokrātu Baltā nama nomināciju, un vairāki citi senatori pirmdienas vakarā aicinājuši atbalstīt Zaļo jauno kursu Savienoto Valstu politikā, lai sekmētu cīņu ar klimata izmaiņām.

Sanderss aicināja sākt ar nodokļu atlaižu un subsīdiju atņemšanu naftas un dabasgāzes nozarēm.

Demokrātu senators Eds Markijs, kurš ir viens no Zaļā jaunā kursa iniciatoriem, sacīja, ka republikāņi, kas nosoda šo iniciatīvu kā sociālismu, ignorē nodokļu atlaides naftas nozarei vairāk nekā simts gadu garumā.

"Dodiet mums daļu no tā sociālisma, ko naftas nozare baudījusi 100 gadus," runājot par saules, vēja un citiem atjaunojamās enerģijas avotiem, uzsvēra Markijs.

Sanders, Markijs un demokrātu uzlecošā zvaigzne Aleksandrija Okasio-Kortesa vadīja Zaļā jaunā kursa atbalsta mītiņu Hovarda universitātē. Pasākumā piedalījās aptuveni 1500 cilvēku, arī kustības "Sunrise Movement" izpilddirektore Varshini Prakaša. Arī šī kustība atbalsta Jauno zaļo kursu.

Iniciatīva ir nobloķēta Senātā, un demokrātu līderi Pārstāvju palātā atteikušies to virzīt uz priekšu, taču aktīvisti un politiķi, kas atbalsta Jauno zaļo kursu, cenšas panākt, lai tas kļūtu par prioritāti priekšvēlēšanu kampaņā pirms prezidenta vēlēšanām 2020.gadā.

Sanders un citi politiķi, kas pretendē uz demokrātu Baltā nama nomināciju, kritizējuši bijušo viceprezidentu Džo Baidenu par viņa vēl nepubliskoto plānu cīņai ar klimata izmaiņām. Mediju rīcībā nonākusī informācija liecina, ka Baidens atbalstīs vidusceļu šajā jautājumā.

"Kad runa ir par klimata politiku, vidusceļa nav," piektdien tviterī paziņoja Sanders. "Ja mēs neapņemsimies pilnībā pārveidot savu enerģētiskas sistēmu, aizejot no fosilās degvielas, mēs nolemsim neveiksmei nākamās paaudzes."

Arī Okasio-Kortesa uzsvēra, ka klimata jautājumā vidusceļa nedrīkst būt.

Baidens tikmēr ieņēmis skeptisku nostāju pret Zaļo jauno kursu.

"Mums jāpabeidz šī zaļā revolūcija veidā, kas ir racionāls, ko spējam paveikt, varam atļauties un izdarīt tagad. Ir tik daudz, ko varam darīt," pirmdien norādīja Baidens.

Viņš atklāja, ka līdz mēneša beigām nāks klajā ar runu, kurā izklāstīs savu vides politiku.

Zaļais jaunais kurss, kuru ierosinājuši Markijs un Okasio-Kortesa, aicina ASV atteikties no fosilajiem enerģijas avotiem, piemēram, naftas un dabasgāzes, un aizstāt tos ar atjaunojamajiem energoresursiem.

Iniciatīvas mērķis ir līdz 2030.gadam pilnībā apturēt siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju un pilnībā pārorientēties uz atjaunojamajiem energoresursiem un resursiem, kas neizdala šādas gāzes, tostarp, kodolenerģiju.

Republikāņi apgalvo, ka šis plāns iznīcinātu ekonomiku un izraisītu milzīgu nodokļu palielināšanos. Republikāņi saskata sociālisma iezīmes šajā iniciatīvā, kā arī universālajā veselības aprūpes plānā, ko izstrādājis Sanders, un vēlēšanu reformu ierosinājumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu