RSU Ētikas komisija vēl nepieņem lēmumu strīdā starp universitātes profesori un prorektoru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Ētikas komisija piektdien vēl nebeidza izvērtēt universitātes Veselības studiju prorektora Gunta Baha iesniegumu saistībā ar profesores Santas Purviņas sociālajā tīklā "Facebook" ievietoto Baha tā sauktajos "čekas maisos" atrodamo aģenta kartīti, pavēstīja Ētikas komisijas vadītāja Baiba Mauriņa.

Viņa norādīja, ka šodien tika saņemts vēl viens iesniegums šajā jautājumā, taču nekomentēja, kas to iesniedzis, un kāds ir tā saturs. Tāpat Mauriņa uzsvēra, ka tā ir ierasta prakse, ka šāda tipa jautājumi tiek skatīti vairākās Ētikas komisijas sēdēs. Viņa piebilda, ka šodien notikušajā Ētikas komisijas sēdē tika uzklausītas abas puses.

Jau vēstīts, ka Purviņa savā "Facebook" profilā bija ievietojusi Baha "čekas maisos" atrodamo aģenta kartīti, paužot nostāju, ka ne tikai viņu, bet arī kolēģus un studentus saistībā ar šo dokumentu pārņemot "kauna sajūta". Purviņa tika paudusi neizpratni, kāpēc Bahs līdz šim nav runājis par viņa saistību ar bijušo Valsts drošības komiteju (VDK).

Neilgi pēc tam Purviņa tika izsaukta uz RSU Ētikas komisiju saistībā ar Baha iesniegumu par "Facebook" ievietoto saturu un tā atbilstību universitātes Ētikas kodeksam. Pati Purviņa gan publiski paudusi nostāju, ka ir neizpratnē par komisijas sasaukšanu.

Purviņa norādījusi, ka viņas "Facebook" profilā ievietotā kartīte ir publiski pieejama jebkuram pilsonim, kā arī liek noprast, ka šādu RSU Ētikas komisijas rīcību uzskata par vārda brīvības un demokrātijas ierobežošanu.

Aģentūras LETA rīcībā nonākusi informācija, ka Bahs nākamnedēļ, 20.maijā, RSU 1.auditorijā saistībā ar publiski izskanējušo pretrunīgo informāciju par viņa vārdu VDK aģentu uzskaites kartotēkā noturēs "akadēmisku sarunu par minēto tēmu un plašāku problemātiku".

Savukārt "TV3 Ziņām" Bahs piektdien skaidroja, ka tad, kad viņš bijis 19 gadus vecs students, "čeka" viņu izprašņājusi par saistību ar Kanādu un ārzemju valūtas glabāšanu. "Tika jautāts, vai man būtu, ko pastāstīt arī par savu dzīvi institūtā vai par saviem studiju biedriem. Jāsaka godīgi, skaidri un gaiši, ka mana atbilde bija "nē, es neesmu gatavs runāt ne par vienu cilvēku"," raidījumam apgalvoja Bahs. Vienlaikus RSU prorektors atzina, ka tagad, pēc "čekas maisu" atvēršanas, viņa kļūda bija nesavlaicīga komunicēšana par to, kā starp šīm kartītēm varētu būt parādījies viņa vārds.

Vienlaikus notikušais mediķu vidū raisījis plašāku diskusiju. Latviešu ārstu un zobārstu apvienība (LĀZA) nosūtījusi atklātu vēstuli, kuru parakstījusi apvienības valde, Latvijas sabiedrībai. Vēstulē LĀZA pauž nostāju, ka ir pret VDK aģentu vai ziņotāju atrašanos valsts pārvaldes un valsts universitāšu vadībā.

"Esam organizācija, kas izveidota 1947.gadā Vācijas bēgļu nometnēs. To izveidoja no komunisma terora bēgošie Latvijas ārsti un zobārsti, daudzi no viņiem Latvijas Universitātes mācībspēki. [..] Atskatoties nesenā pagātnē uz kādreizējā Rīgas Medicīnas institūta, tagad RSU, katedru vadītājiem, profesoriem, jāatceras, ka starp tiem bija tikai daži, kuri izturēja varas spiedienu un nekļuva par komunistiskās partijas biedriem. Tāds bija medicīnas profesors, valodnieks un viens no Latvijas atmodas vadītājiem Ilmārs Lazovskis," pausts vēstulē.

Vienlaikus tajā norādīts, ka, tieši godinot Lazovski, LĀZA katru gadu piešķir viņa vārdā nosauktu stipendiju centīgiem medicīnas studentiem, "apliecinot, ka nepakļaušanās, godaprāts, izcilība un mērķu sasniegšana, lai gan daudz grūtāk, bet bija iespējama arī padomju okupācijas laikā".

Vēstulē ārsti norāda, ka Latvijā joprojām nav radīti vienlīdzīgi spēles noteikumi, lai godīgiem un izglītotiem nākamās paaudzes cilvēkiem nebūtu jāsacenšas par vietu ar komunistiskajā sistēmā iesaistītajiem. "Pašreiz "pieredzes trūkums" un "apstākļu nepārzināšana" nedrīkst būt arguments, jo negodīgā padomju sistēmā balstīta pieredze un metodes ir tieši pretējas tām, ko sagaidām no cilvēkiem, kas noteiks valsts politikas, izglītības, tai skaitā medicīnas izglītības, virzību nākotnē," teikts vēstulē.

LĀZA valde uzskata, ka tos, kas atrodami "čekas maisos" nedrīkst virzīt un atbalstīt valsts, tās uzņēmumu un valsts universitāšu vadībā, jo šajās pozīcijās esošajiem cilvēkiem jābūt ne vien profesionāli labākajiem, bet arī uzticamiem un krietniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu