Saruna ar krievu oligarha pārstāvi, it kā Latvijas pavalstnieci Austrijas vicekancleram maksā amatu (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Austrijas opozīcijas partijas pieprasa sarīkot jaunas ārkārtas vēlēšanas un Austrijas vicekanclera Heinca Kristiana Štrahes demisiju. Laikrakstā "Süddeutschen Zeitung" un žurnālā „Der Spiegel” publicēts 2017.gada jūlijā trīs mēnešus pirms Austrijas parlamenta vēlēšanām Ibizas salā slepeni uzņemts video, kurā redzamas Austrijas vicekanclera un Brīvības partijas vadītāja Heinca Kristiana Štrahes, kā arī Austrijas Brīvības partijas pašreizējā parlamenta frakcijas vadītāja Johana Gudēnusa sarunas ar krievu uzņēmēju Aļonu Makarovu, kura tiek dēvēta par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ļoti tuva oligarha pārstāvi.

Sarunās tiek apspriestas iespējas finansiāli atbalstīt Austrijas Brīvības partijas priekšvēlēšanu kampaņu apmaiņā pret Austrijas medija „Kronen Zeitung” akciju iegādi, kazino licenci un tiesībām piedalīties auto maģistrāles būvniecībā.

Štrahe sarunas laikā norādījis, ka "Krone Zeitung" redakcijā pretestības nebūtu, jo "žurnālisti ir lielākās padauzas pasaulē".

Krievijas oligarha pārstāve sola Austrijā ieguldīt 250 miljonus eiro un vairākkārt atzīst, ka minētās naudas izcelsme ir ne pārāk likumīga. Tomēr neraugoties uz šo faktu, saruna par naudas ieguldīšanu turpinās sešas stundas.

„Ja trīs nedēļas pirms vēlēšanām jūs pārņemat „Kronen Zeitung” un nodrošināt mums pirmo vietu, mēs varam runāt par visu”, sarunā ar Aļonu Makarovu norāda Austrijas Brīvības partijas šefs Heincs Kristians Štrahe. Savukārt attiecībā uz Austrijas valsts pasūtījumiem ceļu būvē viņš izsakās: „Ir jānodibina uzņēmumam „Strabag” līdzīga firma, un visus valsts pasūtījumus, ko pašlaik saņem „Strabag”, turpmāk saņemsiet jūs”.

Sešas stundas garajā videoierakstā bez runām par ziedojumiem partijai apmaiņā pret atbalstu krievu oligarhu biznesam izskan arī aizskarošas baumas par citiem Austrijas politiķiem. Piemēram, Heincs Kristians Štrahe lielās, ka viņam esot informators, kurš atsūtījis kompromitējošas fotogrāfijas ar bijušo Austrijas kancleru Kristianu Kernu, kurās viņš redzams kopā ar nepilngadīgu tumšādaino Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Kapštatē. Tāpat Štrahe runā par seksa orģijām narkotiku reibumā, kurās it kā piedalījies pašreizējais Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs.

Skandalozais materiāls abos preses izdevumos publicēts piektdienas vakarā plkst.18:00. Austrijas Brīvības partijas oficiālie pārstāvji komentāriem šajā laikā nebija sasniedzami, savukārt sarunās minētie uzņēmēji, kuri nosaukti kā starpnieki krievu naudas iepludināšanai partijas kasē, šādas darbības kategoriski noraida.

Štrahe jau atzinis, ka šāda saruna notikusi, taču noliedzis, ka viņš būtu jebkādā veidā pārkāpis likumu.

Video ir dzirdams, kā Austrijas vicekanclers krievu uzņēmējai skaidro ziedojumu pieņemšanas kārtību. Nauda esot jādod nevis partijai pa tiešo, bet gan caur kādu apvienību, lai par šādu finansējumu nebūtu jāinformē auditori. Apvienības nosaukums gan netiek minēts.

Kaut arī situācija ar krievu oligarha pārstāvi ļoti līdzinās apzinātai provokācijai, jo uzņēmēja vairākkārt uzsvērusi, ka piedāvātā nauda ir „netīra”, un tāpat nav arī zināms, kas organizējis sarunas video ierakstu, vicekanclera stāvokli tas nepadara vieglāku, jo viņa reakcija uz piedāvājumu ir ļoti viennozīmīga.

Laikraksts "Süddeutschen Zeitung" informāciju par video ieraksta esamību un tā saturu saņēmis jau pirms vairākām nedēļām, taču pašu ierakstu – pirms nedēļas. Izdevums pārliecinājies, ka tas nav montēts un ir autentisks.

Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs sestdienas priekšpusdienā tikās ar vicekancleru Heincu Kristianu Štrahi, taču jau iepriekš bija ļāvis noprast, ka nevarēs turpināt sadarbību ar viņu. Vēlāk arī pats Heincs Kristians Štrahe oficiāli paziņoja par atkāpšanos no amata, taču, uzsākot savu monologu žurnālistu priekšā, notikušo nodēvēja par safabricējumu. Vienlaikus viņš atzina, ka bija alkohola reibumā, uzvedies kā pusaudzis un atvainojās par notikušo savai dzīvesbiedrei.

Heincs Kristians Štrahe preses konferencē norādīja, ka viņa sarunas biedre [krievu oligarha pārstāve Aļona Makarova] uzdevusies par Latvijas valsts piederīgo, kas kopā ar savu meitu vēlas pārcelties uz Vīni, lai pastāvīgi dzīvotu Austrijā un ieguldītu šajā valstī savu naudu.

Austrijas mediji pieļauj iespēju, ka viņa vietā vicekanclera amatā stāsies cits Austrijas Brīvības partijas pārstāvis, pašreizējais ministrs Norberts Hofers. Pašlaik gan netiekot arī pilnībā izslēgta iespēja Austrijā rīkot parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu