Pie Latvijā mītošā Krievijas miljardiera strādā vairāki bijušie un esošie tiesībsargājošo iestāžu darbinieki (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Māri Kučinski (ZZS) satraukušas TV3 raidījuma “Nekā personīga” rīcībā esošās ziņas, ka pie Krievijas miljardiera, “Latvijas Balzama” īpašnieka Jurija Šeflera strādā vairāku bijušo un esošo tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, vēsta “Nekā personīga”.

Kamēr vieni savus ienākumus pie Šeflera norāda, citi - savu strādāšanu neafišē. Viens no tiem ir Nacionālās apvienības politiķa Imanta Parādnieka brālis Jānis Parādnieks, kurš strādā Ceļu policijā.

Viņš ir sniedzis šofera un apsarga pakalpojumus Latvijā mītošajam  Krievijas miljardierim Jurijam Šefleram, bet nav šos ienākumus norādījis savā amatpersonu deklarācijā. Šeflera bagātība pēc "Forbes" bagātnieku saraksta sastādītāju ziņām tiek lēsta ap diviem miljardiem dolāru. Presē ik pa laikam parādās publikācijas, piemēram, kā Šeflers iegādājas 300 miljonu vērtu jahtu vai citu ekskluzīvi dārgu īpašumu.

Šeflers tālajā 1997. gadā ieguva tiesības uz "Moskovskaja" un citiem padomju degvīna zīmoliem,  Krievijai samaksājot  vien 300 tūkstoš dolāru. Pie varas nāca Putins un šo darījumu atzina par nelikumīgu un tiesas ceļā centās populārās degvielas markas atgūt. Pret Šefleru rosināja kriminālizmeklēšanu, bet Eiropā un ASV Šeflers bija paguvis patentēt tiesības uz "Stoļičnaja" izplatīšanu.

No Krievijas Šeflers aizbrauca, degvīna ražošanu pārcēla uz Rīgu, no Andra Šķēles koncerna "AveLat" nopērkot "Latvijas Balzamu". Šai uzņēmumā par padomes priekšsēdētāju ilgus gadus nostrādāja ekspremjers Aigars Kalvītis. Krievijas miljardierim Šefleram pieder īpašumi daudzviet Eiropā. Latvijā viņš dzīvo Jūrmalā tieši blakus Valsts prezidenta rezidencei. "Latvijas Balzama" īpašniekam Rīgā pieder debesskrāpju projekts "Z towers" un iespaidīgas teritorijas ap Gaiziņu.

Šeflers ik vasaru  dāsni finansēja Jūrmalā notiekošo Krievijas politšovu "Jaunais vilnis" un bija biežs tā apmeklētājs. Drošības dienesti nelika šķēršļus viņa uzturēšanās atļaujai Latvijā, tomēr Šefleru kā bankas Citadele potenciālo pircēju dienesti izbrāķēja. 

ASV prezidenta Trampa administrācijas nesen publiskotajā, par Putina sarakstu nodēvētajā dokumentā parādās vairāki ar Latviju saistīti uzņēmēji, kuri savulaik guvuši labumu no Krievijā valdošā režīma. Viņu vidū minēts arī Šeflera vārds, tomēr nekādas sankcijas pret viņu nav noteiktas.

Lai gan daudz laika Šeflers pavada Lielbritānijā, Latvijā viņam ir pastāvīgi pavadoņi, viņu apsargā un šofera pienākumus veic arī  Parādnieka brālis.

Atšķirībā no Parādnieka savu piepelnīšanos pie Šeflera amatpersonu deklarācijā atklāj kādreizējais finanšu policijas izlūkošanas daļas operatīvās nodaļas vadītājs Maksims Bogdanovs. Kādreizējā ONAP priekšnieka Leonīda Bogdanova dēlu Maksimu Drošības policija apsūdzēja par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības. Viņu pazemināja nodokļu inspektora amatā. Bogdanovs joprojām ir VID amatpersona, kaut atstādināta. "Latvijas Balzamā" viņš strādā par iekšējās kontroles galveno inspektoru.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu